Un val de praf saharian va traversa România până vineri seară, iar calitatea aerului va avea de suferit.
Meteorologii spun că uneori cerul va deveni roșu strălucitor și, dacă vor cădea precipitații, acestea vor fi sângerii. Nu e însă motiv de panică, deşi praful poate afecta sănătatea şi producţia de energie.
Potrivit datelor de la ANM, cele mai mari concentraţii de praf vor fi în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării, unde particulele în suspensie se vor asocia şi cu ploi.
”Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (...) ar putea înregistra creşteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5, începând de azi, 29 februarie şi până mâine, 1 martie 2024, ora 22.00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriului României”, a transmis Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, într-un comunicat.
Fără panică!
”Meteorologii susţin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentraţia acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populaţia nu are motive să intre în panică.
În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitaţiile vor angrena o parte din praf, de aceea, urmele care vor putea fi observate pe maşini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roşiatice", a declarat Vicepreşedintele ANPM, Eugen Ioan Cozma, citată de News.ro.
Orice depăşire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunţată populaţiei.
Datele privind concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), SO2, , NOx şi CO pot fi consultate de către public, permanent, pe platforma www.calitateaer.ro
Explicaţiile de la ANM
"Nu ar trebui să ne speriem. Nu vorbim de furtuni, nu se întâmplă nimic dramatic sau ceva ce nu s-a mai întâmplat deja. În momentul acesta, într-adevăr, un ciclon se regăsește în partea de sud a continentului european care, pe o circulație sudică, sud-estică, antrenează mase de aer cald, mase de aer tropical din zona de nord a Africii și, în consecință, încărcate cu particule de praf saharian, în partea de sud-est a Europei, inclusiv în zona țării noastre.
Vom avea în această după-amiază, la noapte și pe parcursul zilei de mâine. Dar mâine mult în dispersie și în diminuare în atmosferă aceste particule de praf saharian.
Foarte probabil vor fi văzute în asociere cu ploile din această seară, din această noapte, în partea de vest, de sud vest a teritoriului. Vor aduce aceste particule și la nivelul solului, pe obiecte, prin picăturile lichide.
Această masă se va dispersa cam în toate regiunile pe parcursul zilei de mâine, dar va scădea mult în concentrație. Această masă de aer am mai simțit-o mult mai bine în temperaturi", explică şi Alina Șerban, meteorolog ANM, pentru Euronews.
Pericolul pentru sănătate
Praful provenit din furtunile de nisip din Africa de Nord, care colorează cerul în portocaliu sau roşu, poate afecta sănătatea oamenilor, agravând problemele respiratorii şi cardiovasculare, dar şi producţia de energie, reducând randamentul panourilor solare, aminteşte Copernicus, citat de Adevărul.
Totuși, aceste pâcle de nisip sunt mai puţin toxice decât particulele ultrafine produse de traficul rutier, de încălzirea cu lemne, cărbuni sau de incendii.