Noua capitală administrativă a Egiptului ar putea găzdui în curând un zgârie-nori înalt de 240 de metri alimentat cu hidrogen.
Proiectată de biroul Gordon Gill of Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, Forbes International Tower este o clădire de birouri de 43 de etaje concepută spre a fi cât mai sustenabilă.
Pentru a atinge acest obiectiv, printre altele, au fost selectate materiale de construcție cu un nivel scăzut al carbonului încorporat și vor fi implementate soluții de reciclare și tratare a apei la fața locului, potrivit CNN.
Acum, dezvoltatorul turnului, Magnom Properties, a anunțat că intenționează să atingă o amprentă de carbon net-zero prin alimentarea clădirii cu hidrogen curat în proporție de 75%, urmând ca restul de 25% să fie asigurat de panouri fotovoltaice montate pe fațadă.
O sursă de energie curată și regenerabilă dacă este obținută prin anumite metode, hidrogenul, deși se găsește din abundență, este puțin folosit la o asemenea scară în arhitectură ori de către companii private.
A început să primească în ultimii ani mai multă atenție din partea guvernelor, dar există semne de întrebare cu privire la cât de repede poate fi accelerată producția pentru a satisface cererea de energie care este în prezent acoperită de combustibilii fosili, conform sursei citate.
Magnom Properties a semnat un acord cu Schneider Electric și H2 Enterprises pentru a explora utilizarea tehnologiei LOHC ca sursă de energie pentru zgârie-nori.
LOHC - purtători lichizi organici de hidrogen - sunt compuși organici care absorb sau eliberează hidrogen prin reacții chimice și pot fi utilizați pentru a stoca hidrogen fabricat și pentru a-l transporta într-o formă stabilă de la sursă la utilizatorul final. Odată transportat, folosind chiar, într-o formă adaptată, infrastructura existentă pentru transportul combustibililor fosili, hidrogenul poate fi separat de LOHC și plasat într-o celulă de combustibil pentru a produce energie electrică.
Rămâne însă de văzut dacă hidrogenul va fi sursa finală de energie pentru Forbes International Tower, reprezentanții Magnom precizând că în funcție de design, cerințe de spațiu și viabilitate economică se va hotărî în ce măsură va fi posibil acest lucru.
C.S.