Proiecte de miliarde pentru producția de hidrogen „verde” pe care nimeni nu se înghesuie să-l cumpere

Proiecte de miliarde pentru producția de hidrogen „verde” pe care nimeni nu se înghesuie să-l cumpere
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Potrivit Bloomberg New Energy Finance (BNEF), doar 12% dintre centralele de hidrogen au încheiate contracte cu clienți.

Și chiar la fabricile aflate în stadiul de proiect care au încheiat acorduri comerciale, angajamentele sunt vagi, fără ca prevederile contractuale să fie obligatorii și pot fi denunțate unilateral, dacă potențialii clienți decid să renunțe la achiziții.

În ultimul deceniu activiștii schimbărilor climatice au susținut și impus claselor politice prezumatul rol imens pe care l-ar putea juca hidrogenul în limitarea încălzirii globale a planetei.

Modelele de emisii zero-net prevăd ca, până în 2050, hidrogenul să genereze până la 20% din energia primară a lumii, aproape la fel de mult cât contribuie în prezent toate sursele regenerabile la mixul energetic al SUA.

ADVERTISING

Nu este surprinzător că ambițiile legate de producția de hidrogen sunt foarte mari.

Uniunea Europeană și-a stabilit obiectivul de a produce 10 milioane de tone de hidrogen verde până în 2030 și să importe alte 10 milioane de tone.

Anul trecut, președintele american Joe Biden a dezvăluit șapte hub-uri regionale pentru producția hidrogenului care vor beneficia de subvenții de 7 miliarde de dolari, ca parte a legii bipartizane pentru reducerea inflației.

Chile, Australia și Egipt au pus bazele pentru producerea hidrogenului verde pentru export. Între timp, China a anunțat nu mai puțin de 360 de proiecte de fabrici de hidrogen.

ADVERTISING

În total, companiile și guvernele din întreaga lume au anunțat planuri de a construi aproape 1.600 de fabrici de hidrogen. Cu toate acestea, potențialii producători de hidrogen se confruntă cu o mică problemă: puțini clienți sunt dispuși să achiziționeze acest combustibil care nu emite gaze cu efect de seră.

Marea problemă constă în faptul că multe industrii care ar putea funcționa cu hidrogen necesită o retehnologizare costisitoare pentru a face tranziția efectivă la acest combustibil verde, un pas pe care cei mai mulți nu sunt dispuși să îl facă.

ADVERTISING

Hidrogenul „verde” e de patru ori mai scump

Pentru a complica lucrurile, hidrogenul verde produs prin electroliza apei folosind energie electrică obținută din surse regenerabile costă de aproape patru ori mai mult decât hidrogenul, așa zis gri, obținut din gaze naturale (metan), folosind procedeul de reformare catalitică a metanului cu vapori de apă.

În mod firesc, este imposibil să construiești infrastructura pentru producția de hidrogen atunci când cererea s-ar putea să nu se materializeze timp de ani de zile.

„Niciun dezvoltator de proiect sănătos la cap nu va începe să producă hidrogen fără să aibă desfacerea asigurată pentru producția sa și niciun bancher serios nu va împrumuta bani unui dezvoltator de proiect, fără a avea încrederea rezonabilă că cineva va cumpăra hidrogenul”, notează analistul BNEF Martin Tengler.

„Nu este diferit de orice altă dezvoltare energetică la scară mare. Conductele de gaze naturale nu au fost construite fără să fie în prealabil semnate contracte cu clienți”, spune Laura Luce, directorul executiv al Hy Stor Energy.

Compania Laurei Luce a obținut o scrisoare de intenție exclusivă pentru a furniza hidrogen unui combinat siderurgic pe care SSAB SA din Suedia intenționează să o construiască în Mississippi.

Citeşte integral analiza Proiecte de miliarde pentru producția de hidrogen „verde” pe care nimeni nu se înghesuie să-l cumpere. Politicienii au luat-o înaintea industriilor pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇