Cu ani în urmă, lacurile şi râurile de pe dealurile din centrul insulei indoneziene Java aproape secaseră din cauza practicii de ardere a miriştilor. Un localnic numit Sadiman, pe care Reuters îl numeşte “războinic eco”, şi-a dedicat ultimii 24 de ani “înverzirii” dealurilor sterpe.
Consătenii îi spuneau la început că este nebun, dar datorită activităţii necontenite de a planta arbori a bărbatului care astăzi are 69 de ani, regiunea predispusă la secetă în care acesta trăieşte are acum suficiente resurse de apă.
“Mi-am spus că dacă nu plantez banian (varietate a smochinului - n.red.) regiunea va deveni foarte uscată. Din experienţa mea, arborii banian şi ficuşii pot reţine o cantitate mare de apă“, explică “bunicul”, cum i se spune cu afecţiune.
Rădăcinile lungi şi răsfirate ale acestor plante contribuie la reţinerea apelor subterane şi la prevenirea eroziunii solului. Sadiman a plantat cel puţin 11.000 de arbori, adică o suprafaţă de peste 250 de hectare.
Datorită acestor acţiuni, pe terenurile odinioară aride au apărut pâraiele care alimentează gospodăriile oamenilor şi care sunt folosite pentru irigarea culturilor.
Oamenii recoltează acum de două, trei ori pe an, şi nu o singură dată ca înainte.
Cu toate acestea, la început mulţi l-au criticat pentru că aduce seminţe de banian în sat, deoarece le considerau posedate. Alţii îl credeau nebun pentru că îşi dă animalele pe seminţe.
Sadiman are acum o pepinieră în care creşte diverse plante pe care le vinde pentru a-şi finanţa activitatea de răboinic eco.
C.S.
Citeşte şi: