Tehnologia care aduce României două premii la o competiţie internaţională

Tehnologia care aduce României două premii la o competiţie internaţională
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Două proiecte românești au luat locul 1 în cadrul Conferintei Internationale pentru Senzorii de calitate a aerului de la Paris.

Este vorba despre un senzor cu costuri reduse ce poate fi instalat în orice încăpere și un sistem portabil de măsurare a poluării conectat prin Bluetooth la telefon, dezvoltate de uRADMonitor, o companie timișoreană înființată în 2015.

uRADMonitor SMOGGIE și-a câștigat un renume pentru costul redus și performanțele ridicate, dar și pentru că e lansat în sursă deschisă #opensource, ceea ce-l face extrem de atractiv în cadrul școlilor, liceelor sau universităților de profil tehnic, unde elevi și studenți au asamblat astfel de aparate. În acest moment există aproximativ 800 de senzori uRADMonitor SMOGGIE instalați pe întreg globul, anunță platforma cerespir.ro.

ADVERTISING

De asemenea, uRADMonitor AIR este primul sistem portabil de măsurare a poluării care se conectează prin Bluetooth la telefonul mobil și măsoară poluarea în timp ce facem sport sau activitățile obișnuite în aer liber și ne avertizează atunci când sănătatea noastră e pusă în pericol. uRADMonitor AIR a fost desemnat finalist și în cadrul competiței IOT/WT Innovation World Cup de la Munchen din 2018, competiție axată pe dispozitive portabile (wearables).

Airlab: Senzorii au fost evaluați timp de 4 luni

În cadrul competiției Airlab Challenge Awards, 33 de companii și-au prezentat soluțiile în fața unui juriu format de specialiști din laboratorul de metrologie Airparif și Atmo Hauts-de-France.

ADVERTISING

În total, au fost evaluate timp de 4 luni 55 de soluții folosind mai mult de 20 de indicatori, printre care precizia, utilitatea, portabilitatea și costul.

Ele au concurat în 8 categorii care răspund la utilizări precum calitatea aerului exterior, calitatea aerului interior, mobilitatea individuală, măsurători orientative.

Iată care sunt câștigătorii:

laureats2021_gb

Cele mai relevante soluții de senzori vor fi incluse în proiectele Airlab în domeniile clădirilor conectate și #citizenscience.

”Suntem recunoscători pentru această distincție și vom folosi aceste rezultate pentru a ridica produsele noastre la performanțe și mai ridicate, rămânând dedicati construirii celei mai mari rețele de monitorizare a mediului din lume – pentru a spori gradul de conștientizare și responsabilitate în lupta împotriva poluării”, spun românii premiați la această competiție.

ADVERTISING

Despre uRADMonitor

uRADMonitor este un proiect dezvoltat la Timișoara, de compania românească Magnasci SRL începând cu 2015.

uRADMonitor crează dispozitive IOT de fabricație proprie, echipate cu senzori pentru monitorizarea calității aerului în orașe, birouri și locuințe, alcătuind o rețea globală formată din aceste aparate prezența în peste 60 de țări care generează date de mediu uniforme și comparabile.

În 2021 uRADMonitor a lansat platforma națională de monitorizare a poluării “www.cerespir.ro“, care poate fi utilizată gratuit de toți cei interesați de calitatea aerului. Platforma prezintă în timp real datele de la senzorii uRADMonitor instalați pe teritoriul României. Datele sunt disponibile și prin aplicația mobilă.

O.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇