Țările care nu au destulă apă: Una este o destinație turistică preferată de români

Țările care nu au destulă apă: Una este o destinație turistică preferată de români

Unul din patru oameni de pe planetă se confruntă cu un stres extrem al apei. Acesta determină cantitatea de apă pe care o țară o folosește pentru a a-și acoperi necesarul. Printre țările care au mare nevoie de apă se regăsesc și câteva state europene.

Un sfert din populația globului este expus la un stres anual al apei extrem, potrivit datelor organizației World Resources Institute (WRI), citate de Sky News.

Raportul Aqueduct Water Risk Atlas arată că 25 de țări suferă în fiecare an un stres extrem al apei. Mai multe state sunt expuse cel puțin o dată la acest stres.

În prezent, jumătate din populația globului îndură un stres extrem de ridicat al apei cel puțin o lună pe an, iar WRI estimează că ponderea va crește la 60% până în 2050.

ADVERTISING

Prognozele arată că un miliard de oameni vor fi nevoiți să trăiască până atunci în condițiile unui stres sever al apei, chiar dacă creșterea temperaturilor s-ar limita undeva între 1,3 și 2,4 grade Celsius până în anul 2100.

"Oamenii obișnuiesc să se gândească la schimbarea climei ca la o amenințare existențială la adresa omenirii. Însă stresul apei este cea mai letată și mai folosită armă a schimbării climei", a spus Crystal Davis, director al Programului de Hrană, Terenuri și Apă al WRI.

"Apa este esențială pentru orice criză pe care o înfruntăm, fiindcă atunci când nu avem destulă apă nu putem produce destulă hrană sau energie. Nu putem menține oamenii sănătoși, incendiile se intensifică, oamenii emigrează, izbucnesc conflicte și inegalitatea se înrăutățește", a adăugat ea.

ADVERTISING

Ce este stresul apei

Stresul apei reprezintă o formulă care măsoară cât de mult din apa disponibilă trebuie să folosească o țară pentru a-și acoperi cererea. Potrivit WRI, țările care ajung să utilizeze anual peste 80% din sursele regenerabile de apă au un stres extrem al apei.

Cu cât este mai mare acest stres, cu atât mai vulnerabilă este țara respectivă la secetă, în special în perioadele cu vârf de cerere din timpul valurilor de căldură.

"Dacă o țară folosește 100% din disponibilul său, de obicei, vei vedea că încep să apară câteva lucruri rele. Nivelul pânzei freatice scade, lacurile seacă, mlaștinile se usucă și începem să vedem asta în locuri din Orientul Mijlociu, precum Irak și Iran", a explicat Charles Iceland, director în cadrul WRI.

ADVERTISING

Stresul apei are un impact semnificativ asupra agriculturii și producției de energie. În prezent, 60% din terenurile irigate din toată lumea se află în zone cu stres extrem al apei, ceea ce expune culturile la un risc mai mare în timpul vremii secetoase.

Unele forme de producere a energiei se bazează, de asemenea, pe apă, folosită pentru generarea hidroenergiei sau pentru răcirea reactoarelor nucleare.

Ce este de făcut?

Analizele anterioare ale WRI au indicat un cost de aproximativ 1% din Produsul Intern Brut obținut la nivel global pentru atingerea securității hidro a întregii lumi până în 2030.

Acest obiectiv ar putea fi atins prin folosirea mai eficientă a apei în agricultură, tratarea și refolosirea apei reziduale și aplicarea unor soluții naturale. Este nevoie, însă, de voință politică și de sprijin financiar pentru aplicarea acestor măsuri, subliniază experții.

Țările care au mare nevoie de apă

Regiunile globului cu cel mai mare stres al apei sunt Orientul Mijlociu, cu 83% din populație expusă, urmată de sudul Asiei (74% din populație expusă).

Bahrain se află pe primul loc. Cipru ocupă locul 2, iar Grecia, o destinație preferată de turiștii români, se află pe 19.

Cele 25 de țări cu cel mai mare stres anual al apei:

  1. Bahrain
  2. Cipru
  3. Kuwait
  4. Liban
  5. Oman
  6. Qatar
  7. Emiratele Arabe Unite
  8. Arabia Saudită
  9. Israel
  10. Egipt
  11. Libia
  12. Yemen
  13. Botswana
  14. Iran
  15. Iordania
  16. Chile
  17. San Marino
  18. Belgia
  19. Grecia
  20. Tunisia
  21. Namibia
  22. Africa de Sud
  23. Irak
  24. India
  25. Siria

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇