Suedia și-a început, săptămâna aceasta, vânătoarea anuală de lupi. În 2025, permite uciderea unui număr record de exemplare: aproape 10% din populație.
Asta, cu toate că specia e pe cale de dispariție. Activiștii pentru conservarea naturii din țara nordică trag un semnal de alarmă asupra pericolului, potrivit CNN.
Din 2010, Suedia a permis vânătoarea de lupi pe baza unei cote. Activiștii au susținut, încă de atunci, că această practică încalcă legislația Uniunii Europene. Așa că au depus plângeri la Comisia Europeană. Iar CE le-a primit, le-a citit și a anunțat, ulterior, că a început o evaluare a conformității lor.
Vânați până de extincție în anii 1970, lupii au reapărut treptat în Suedia. Dar procesul a fost posibil cu respectarea legislației de conservare a UE.
Și iată că acum Guvernul permite sacrificarea a 30 dintre cei aproximativ 375 de lupi care ar trăi în pădurile Suediei. Invocă preocupări legate de siguranța locuitorilor din mediul rural și a proprietarilor de animale, pe care lupii le-ar ataca.
Agenția suedeză pentru protecția mediului susține că, de fapt, Guvernul vrea să reducă numărul lupilor de la 300 la 170. E un minim numit, în legislația țării, „valoare de referință favorabilă”.
Asta, cu toate că lupul este considerat de legislația suedeză ca fiind „foarte amenințat” și este pe lista speciilor pe cale de dispariție.
Activiștii au semnalat, luna trecută, că la comitetul Convenției de la Berna al Consiliului Europei – din care fac parte, pe lângă UE, alte 49 de țări - s-a votat în favoarea unei propuneri a Uniunii de a reduce statutul de protecție al lupilor de la „strict protejat” la „protejat.”
Ceea ce – susțin activiștii – e absurd, de vreme ce Convenția a fost creată tocmai pentru a proteja specii și habitate.
Cât au avut statutul de „strict protejat”, lupii nu puteau fi uciși sau capturați intenționat. Dar odată cu reducerea nivelului de protecție, Consiliul Europei afirmă că statele membre vor avea acum „mai multă flexibilitate” în gestionarea populațiilor locale de lupi.
Fondul Mondial pentru Natură (WWF) a reacționat la această decizie, susținând că demersul UE de a slăbi protecția lupilor este „un pas greșit grav, lipsit de orice fundament științific solid.”