Cinci metode prin care pot fi reduse temperaturile sufocante din orașe. Efecte de până la minus 5 grade Celsius

Cinci metode prin care pot fi reduse temperaturile sufocante din orașe. Efecte de până la minus 5 grade Celsius
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În contextul temperaturilor în creștere la nivel mondial, orașele își pot găsi un aliat de nădejde în natură în lupta cu valurile de căldură tot mai dese și mai extreme.

Un studiu recent realizat de o echipă de la Universitatea din Surrey din Marea Britanie, publicat în jurnalul The Innovation, a arătat că grădinile botanice pot reduce temperatura din interiorul orașelor cu până la 5 grade Celsius. Zonele umede și grădinile pluviale au avut un impact similar, răcorind aerul cu 4,7 grade Celsius, respectiv 4,5 grade Celsius. De ajutor s-au dovedit a fi și copacii plantați de-a lungul străzilor, care au dus la o scădere cu 3,8 grade Celsius a temperaturii, în timp ce parcurile urbane au avut un efect de răcire de 3,2 grade Celsius.

„Știm de ceva timp că spațiile verzi și apa pot răcori orașele. Cu toate acestea, acest studiu ne oferă cea mai cuprinzătoare imagine de până acum. Mai mult, putem explica de ce. De la arbori care oferă umbră, până la apa evaporată care răcorește aerul", spune profesorul Prashant Kumar, directorul fondator al Centrului Global pentru Cercetarea Aerului Curat de la Universitatea din Surrey.

Acoperișurile și zidurile verzi pot contribui și ele la reducerea temperaturilor urbane, nu doar la izolarea termică a clădirilor.

„Lucrarea noastră confirmă câte modalități sunt disponibile pentru a menține răcoarea. Dar arată și cât de multă muncă mai este de făcut.

Instituțiile din întreaga lume trebuie să investească în cercetarea potrivită - pentru că ceea ce este foarte clar din studiul nostru este că nu există o soluție unică care să se potrivească tuturor. Depinde de ceea ce funcționează pentru comunitatea ta", adaugă profesorul Maria de Fatima Andrade de la Departamentul de Științe Atmosferice din cadrul Universității din Sao Paulo, Brazilia.

Potrivit autorilor, orașele pot obține beneficii și mai mari conectând spațiile verzi în cadrul unor „coridoare verzi”

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇