Statele UE au ajuns la un acord privind extinderea energiei regenerabile

Statele UE au ajuns la un acord privind extinderea energiei regenerabile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ambasadorii statelor membre UE au ajuns, vineri, la un acord cu privire la extinderea energiei regenerabile până în anul 2030, după ce Franţa a obţinut asigurări că energia nucleară va avea un rol mai important în tranziţia energetică şi astfel a renunţat la opoziţia sa de ultim moment.

În luna martie, negociatorii din UE au ajuns la un acord cu Parlamentul European privind extinderea energiei regenerabile până în 2030, oferind un mic rol şi pentru energia nucleară, transmite Bloomberg.

Însă Franţa, care se bazează pe energie nucleară pentru cea mai mare parte a producţiei de electricitate, a presat Executivul comunitar să asigure un rol mai mare pentru energia nucleară în tranziţia energetică.

ADVERTISING

Vineri, ambasadorii tuturor celor 27 de state-membre şi-au exprimat sprijinul pentru acordul convenit cu Parlamentul European, pentru o directivă destinată creşterii, până la cel puţin 42,5%, a ponderii energiei din surse regenerabile în mixul energetic al UE, până la finele deceniului, înlocuind ţinta actuală de 32%.

Franţa a obţinut o mică modificare a acordului convenit cu Parlamentul European, prin recunoaşterea provocărilor cu care se va confrunta sectorul amoniacului în tranziţia de la gaze naturale la combustibili mai prietenoşi cu mediului.

ADVERTISING

De asemenea, Comisia Europeană a emis o declaraţie în care subliniază importanţa energiei nucleare în îndeplinirea obiectivelor climatice ale blocului comunitar, recunoaştere cerută cu insistenţă de Franţa.

Acest acord înseamnă că UE a depăşit cu succes şi ultimul obstacol în calea unui plan verde care este destinat să pună blocul comunitar pe o traiectorie care să îi permită să ajungă la neutralitate climatică până în 2050.

Acum, acordul la care au ajuns ambasadorii statelor membre va intra în procesul legal înainte de adoptarea formală de către miniştrii ţărilor membre. După ce Parlamentul şi statele-membre vor susţine acordul, acesta va deveni lege.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇