Protecția Mediului în România: Unde suntem și încotro ne îndreptăm?

Protecția Mediului în România: Unde suntem și încotro ne îndreptăm?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anual, Gala Societății Civile reprezintă un moment de reflecție și recunoaștere a eforturilor depuse în beneficiul societății românești prin competiţia dedicată sectorului asociativ si oferă în acelaşi timp o platformă pentru promovarea proiectelor și inițiativelor care au adus schimbări pozitive în România. Astfel, ne-am aplecat asupra opiniilor a trei jurați care au evaluat anul acesta secțiunea Protecția Mediului, secțiune susținută de Lidl România – Anca Iosif, Sarah Maria Joițoiu și Claudiu Butacu – pentru a înțelege mai bine perspectivele lor privind protecția mediului și implicarea civică în România.

Anca Iosif: „Educația de mediu este cheia pentru a forma o nouă generație de cetățeni conștienți de mediul înconjurător și implicați în protejarea acestuia.”

Anca-Iosif_photosite

Anca Iosif, Reporter freelancer, preocupată de probleme de mediu, subliniază importanța educației de mediu în proiectele jurizate la Gala Societății Civile. Anca a observat că majoritatea inițiativelor din categoria Protecția Mediului au pus un accent puternic pe educația de mediu și crede că impactul acestei abordări se va vedea mai mult în viitor, când tinerii beneficiari vor deveni adulți și cel mai probabil, ambasadori ai mediului înconjurător. Conform Ancăi, educația de mediu reprezintă o investiție esențială pentru schimbările reale în societate.

ADVERTISING

Claudiu Butacu: "Este crucial să cultivăm această cultură a participării.”

Claudiu Butacu, Inginer, Co-Fondator - EFdeN & energiaTa și membru al generației "Forbes 30 sub 30" și jurat al  secțiunii „Protecția Mediului” a Galei Societății Civile subliniază că domeniul mediului și tehnologiei este bine reprezentat în implicarea civică din România, dar cu toate acestea, el propune o investiție masivă în educație, cu accent pe educația digitală și tehnologică, pentru a pregăti populația pentru provocările pieței muncii și pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă. Claudiu crede că „pentru a produce schimbări reale în următorii 10 ani, ar trebui să investim masiv în educație. Pentru a trece de la indiferență la implicare, este esențial să avem acces la informație, resurse și o rețea de sprijin”.

Sarah Maria Joițoiu: "Educația și conștientizarea sunt elemente cheie pentru a trece de la indiferență la implicare." 

ADVERTISING

Sarah Maria Joițoiu, Head of Sustainability - grupul eMAG, adaugă că implicarea civică se naște din conștientizarea rolului fiecărui cetățean în crearea unei societăți mai bune. Ea susține că educația joacă un rol crucial în dezvoltarea spiritului civic și că exemplele personale ale celor implicați pot motiva alți oameni să se implice. Ea crede că „educația copiilor în acest sens este un factor primordial în conștientizarea rolului unui cetățean interesat și implicat în crearea unei societăți mai bune. Pe baza acestui fundament se poate clădi atât un interes autentic pentru o bună funcționare a societății, cât și un comportament civic activ.”

Claudiu Butacu: „Deciziile luate doar pentru efecte pe termen scurt, imediate, nu mai pot fi o prioritate”

Din punct de vedere al implicării civice, Claudiu consideră că resursele ar trebui folosite pentru găsirea unor soluții care fac bine pe termen lung, chiar dacă pe termen scurt nu par cele mai plăcute. El crede că „dacă noua generație își însușește această paradigmă, atunci va reuși să găsească cele mai bune soluții pentru provocările de mâine, printr-o abordare anticipativă și responsabilă față de planetă.”

ADVERTISING

Sarah Maria Joițoiu: „Spiritul civic se naște în copilărie.”

Sarah readuce tema educației în discuție și atunci când vine vorba de implicare civică și crede că educația copiilor în acest sens este un factor primordial în conștientizarea rolului unui cetățean interesat și implicat în crearea unei societăți mai bune. Ea mai spune că pe baza acestui fundament se poate clădi atât „un interes autentic pentru o bună funcționare a societății, cât și un comportament civic activ”.

Anca Iosif: „Cred că avem nevoie să ne uităm mai mult în jurul nostru și să ne alegem lupta, la firul ierbii.”

Pe de altă parte, Anca spune că dacă nu ai avut șansa unei educații civice încă din copilărie, implicarea poate fi făcută și în pași mici, pentru a putea vedea efectele imediate ale acțiunilor: „Cred că implicarea în lobby e o luptă pe termen lung și dacă ești un cetățean care face voluntariat pentru prima oară, vei vrea să vezi un minim impact, repejor, ca să vrei să continui în luptă. Poate te implici în organizarea unui eveniment pentru o comunitate, într-un protest, poate că aduci colectarea selectivă în scara blocului sau îi amenajezi grădina.”

Claudiu Butacu: Orientarea către viitor este paradigma de care societatea are nevoie.

Claudiu-Butacu_photo

Indiferent de modul de abordare, implicarea în dezvoltarea societății este crucială pentru asigurarea unui viitor mai bun. În mod special, remarcăm că tinerii reprezintă o resursă valoroasă și plină de potențial, iar contribuția lor va aduce schimbări semnificative în mai multe domenii cheie, precum protecția mediului, educația, sănătatea, drepturile omului și multe altele. Necesitatea de a forma o nouă generație de cetățeni conștienți și implicați, pregătiți să acționeze responsabil pentru binele societății și al mediului înconjurător este esențială pentru un viitor mai bun. Educația, colaborarea, adaptabilitatea și o viziune orientată către viitor sunt elementele cheie care vor contribui la construirea unei societăți civile mai puternice și mai responsabile în România.

Astfel a luat naștere și tema campaniei Galei Societății Civile de anul acesta - "Bine pentru Mâine", care aduce în discuție direcția în care se îndreaptă societatea civilă construită de noua generație. Tinerii implicați în societatea civilă vor contribui la modelarea unei societăți mai tehnologice, adaptative și globalizate. Acestă nouă generație este mai conștientă de problemele globale și mai orientată spre soluții cu impact pe termen lung. Prin implicarea lor activă, acești tineri pot contribui la crearea unui viitor mai bun pentru toți.

Protecția mediului, educația în acest sens și implicarea civică sunt subiecte de o importanță deosebită pentru dezvoltarea durabilă a României. Educația, colaborarea și exemplele personale reprezintă piloni fundamentali în construirea unei societăți civile puternice și orientate spre un viitor mai bun. Prin angajamentul și colaborarea diverselor sectoare, România poate face pași importanți în direcția unei societăți mai prospere și mai responsabile din punct de vedere al mediului.

Cu Anca, Sarah și Claudiu vă veți întâlni și la Festivitatea de Premiere Gala Societății Civile 2023, care va avea loc pe 26 septembrie, la Ateneul Român. Secțiunea Protecția Mediului a Galei Societatii Civile este susținută de Lidl România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇