Președintele summitului climatic din Dubai COP28, Sultan Al Jaber, a anunțat că va continua investițiile record ale companiei sale în producția de petrol și gaze, în ciuda acordului global pentru renunțarea la combustibilii fosili.
Sultan Al Jaber, care este și directorul executiv al companiei naționale de petrol și gaze din Emiratele Arabe Unite, Adnoc, a declarat pentru The Guardian că firma sa trebuie să satisfacă cererea de combustibili fosili.
„Abordarea mea este foarte simplă: vom continua să acționăm ca un furnizor responsabil și de încredere de energie cu emisii reduse de carbon, iar lumea va avea nevoie de barili cu cele mai scăzute emisii de carbon la cel mai mic cost”, a spus el, argumentând că hidrocarburile Adnoc sunt mai puțin carbonate, deoarece sunt extrase eficient și cu scurgeri mai puține decât alte surse.
„Cererea este cea care va decide și va dicta ce fel de sursă de energie va contribui la satisfacerea cerințelor energetice globale în creștere”, a adăugat el.
El s-a referit la concluziile Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice conform cărora lumea va avea nevoie în continuare de o cantitate mică de combustibili fosili în 2050, chiar și atunci când se va ajunge la emisii nete de gaze cu efect de seră zero, ceea ce este necesar pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5C (2,7F) peste nivelurile preindustriale.
Al Jaber a spus că planurile sale de investiții sunt viabile în limita de 1,5C. „Lumea continuă să aibă nevoie de petrol și gaze cu emisii scăzute de dioxid de carbon și costuri reduse. Când cererea încetează, aceasta este o cu totul altă poveste. Ceea ce trebuie să facem acum este să decarbonizăm sistemul energetic actual, în timp ce construim noul sistem energetic”, a spus el.
Adnoc plănuiește o investiție de 150 de miliarde de dolari (120 de milioane de lire sterline) timp de șapte ani în petrol și gaze, despre care Al Jaber a spus că ar menține nivelurile actuale de producție, mai degrabă decât să crească producția. El a spus că Adnoc a renunțat la o mare parte din potențialul de extracție.
„Avem a cincea rezervă de petrol din lume, dar nu valorificăm aceste resurse”, a spus el într-un interviu exclusiv după summit.
Al Jaber a fost lăudat pe scară largă de către delegații de la summitul COP28, care s-a încheiat miercuri dimineață cu un acord global care cere țărilor să „contribuie la tranziția de la combustibilii fosili în sistemele energetice, într-un mod just, ordonat și echitabil, accelerând acțiunile în acest deceniu critic, astfel încât să se ajungă la un nivel net zero până în 2050, în conformitate cu datele științifice".
A fost pentru prima dată în 30 de ani de discuții privind clima când a fost adoptată o rezoluție globală privind viitorul tuturor combustibililor fosili. Acordul a fost recunoscut însă ca fiind departe de a fi suficient pentru a preveni cele mai grave efecte ale crizei climatice și a fost criticat de țările în curs de dezvoltare pentru că nu le-a oferit garanții de finanțare atât de necesare, dar a fost salutat pe scară largă ca fiind un pas important.
În ciuda consternarii larg răspândite la începutul acestui an din cauza rolului său dublu de șef al COP28 și al Adnoc, Al Jaber s-a dovedit un președinte popular al summit-ului. Țările în curs de dezvoltare participante la summit au declarat că Al Jaber le ascultă și răspunde la întrebări, în timp ce țările bogate au apreciat determinarea sa de a ajunge la un acord.