Prefectura județului Giurgiu anunţă, vineri, că nu este de acord cu realizarea unui incinerator de deşeuri medicale în municipiul Giurgiu, proiect pe care intenţionează să îl dezvolte o companie privată.
Anunţul Prefecturii vine în condiţiile în care o companie a început să facă demersuri pentru realizarea unui incinerator în zona fostului combinat chimic din municipiu.
„Instituţia Prefectului îşi exprimă categoric dezaprobarea faţă de implementarea acestui proiect şi consideră că sănătatea cetăţenilor şi protecţia mediului sunt prioritare, în defavoarea oricărui interes economic. Instituţia Prefectului a iniţiat o serie de demersuri către Ministerul Mediului şi cel al Sănătăţii cu privire la inoportunitatea şi pericolul pe care îl reprezintă proiectul construirii acestui incinerator şi a avut o serie de întâlniri de lucru cu instituţiile din subordine ce deţin atribuţii în domeniul protecţiei mediului şi al sănătăţii populaţiei, dar şi cu omologii bulgari”, transmite, vineri, printr-un comunicat, Prefectura Giurgiu.
Proiectul care vizează construirea unui incinerator în municipiul Giurgiu, pe şoseaua Sloboziei, în zona unui fost combinat chimic, a fost depus la autorităţile din judeţ la data de 9 februarie 2021.
În urma analizării studiului de impact realizat de către o societate acreditată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în luna septembrie 2022, Direcţia de Sănătate Publică Giurgiu a emis punct de vedere nefavorabil pentru acest proiect.
Concluzia a fost că nu sunt respectate prevederile OMS pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, deci materializarea proiectului ar pune în pericol sănătatea cetăţenilor şi ar avea impact negativ asupra mediului.
Încă din luna mai, primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, a anunţat că se opune proiectului care vizează construirea incineratorului.
Într-un comunicat din luna mai a acestui an dat publicităţii de Primăria Giurgiu se arăta că, potrivit proiectului prezentat de potenţialul investitor, în incinerator „ar urma să se ardă nu numai deşeuri medicale, ci şi resturi animale, dar şi alte deşeuri”.