Poluarea atmosferică a continuat să crească, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie

Poluarea atmosferică a continuat să crească, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie

Răspunsul global la criza Covid-19 nu a avut niciun impact sesizabil în creșterea continuă a emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă, spune Organizatia Meteorologica Mondiala (WMO).

Instituția recunoaște că s-a înregistrat o oarecare scădere a emisiilor de carbon datorită restricțiilor impuse transportului și călătoriilor, dar spune că acestea au avut un impact minim asupra creșterii generale a concentrației de carbon, relatează BBC.

ADVERTISING

Poluarea și efectele meteo

Concentrațiile de gaze cu efect de seră sunt rezultatul cumulativ al emisiilor trecute și actuale ale anumitor gaze, inclusiv dioxid de carbon, metan și oxid de azot.

În cadrul Acordului de la Paris, țările încearcă să reducă emisiile acestor poluanți, generate, bunăoară, de arderea combustibililor fosili.

Aceste gaze cu efect de seră captează căldura aproape de suprafața pământului, făcând ca temperaturile să crească.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Această încălzire globală amenință rezervele alimentare ale pământului, provoacă fenomene meteo extreme precum furtunile tropicale sau valurile de căldură și sporesc riscul inundațiilor provocate de creșterea nivelului apei mării.

Nivelurile de dioxid de carbon sunt măsurate în părţi pe milion (ppm), un indicator al abundenței lor în atmosferă.

Potrivit WMO, media în 2019 era de 410.5 ppm, în creștere cu 2.6 ppm față de 2018. Valoarea reprezenta deja o creștere față de cifrele raportate în 2017 și era mult mai mare decât în ultimele decenii.

ADVERTISING

Datorită deciziilor de ”lockdown” de la începutul lui 2020, emisiile de carbon au scăzut cel mai mult cu 17%, însă efectul general asupra concentrațiilor a fost foarte mic.

Estimările preliminare sugerează că emisiile de CO2 vor continua să crească și în acest an, însă ritmul de creștere va fi unul ușor mai scăzut cu 0.08 ppm până la 0.23 ppm. Iar asta se încadrează în variația anuală naturală de 1 ppm.

Pandemia nu este soluția

”Am atins pragul de 400 de ppm în 2015 și, după doar 4 ani, am depășit 410 ppm, o rată de creștere nemaiîntâlnită de când se măsoară emisiile de carbon”, spune prof. Petteri Taalas, secretarul general al WMO.

”Scăderea emisiilor influențată direct de restricții reprezintă un impuls minor pe graficul pe termen lung. Avem nevoie de o aplatizare susținută a curbei”, a spus acesta.

În plus, chiar dacă nu există încă o cifră generală pentru emisiile din 2020, stațiile individuale de monitorizare raportează o creștere continuă în acest an, în ciuda pandemiei.

”Pandemia de Covid-19 nu este o soluție la schimbările climatice”, mai spune prof. Taalas.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇