Bărbații și femeile nu sunt egali în lupta împotriva schimbărilor climatice. Ei emit cu 26% mai mult CO₂ decât ele. Cauza: „normele de gen” care împing bărbații către comportamente mai nocive pentru mediu.
A fi bărbat este mai dăunător pentru planetă decât a fi femeie, arată un studiu publicat de Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment, parte a London School of Economics. Femeile emit în medie cu 26% mai puțin dioxid de carbon decât bărbații.
Această diferență este explicată în principal prin faptul că bărbații consumă mai multă carne roșie și petrec mai mult timp la volan, arată studiul, care analizează date de consum de la aproximativ 15.000 de francezi și franțuzoaice.
Amprenta anuală de carbon asociată cu alimentația și transportul se ridică în medie la 5,3 tone echivalent CO₂ (tCO₂e) pentru bărbați și 3,9 tCO₂e pentru femei.
„Femeile au amprente de carbon semnificativ mai mici în ceea ce privește alimentația și transportul”, rezumă una dintre autoarele studiului, Ondine Berland, cercetătoare în economie ecologică la LSE. „Acest lucru se explică prin structura familială, diferențele biologice, dar și printr-un consum mai ridicat de carne roșie și o utilizare mai frecventă a mașinii în rândul bărbaților.”
Se știe deja: producția de carne roșie - în special vită și miel - are consecințe dezastruoase asupra mediului. Creșterea animalelor este responsabilă de aproximativ 15% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global, făcând din acest sector unul dintre cei mai mari poluatori.
Transportul rutier, la rândul său, generează trei sferturi din emisiile globale din sectorul transporturilor. În Franța, aceste două domenii reprezintă împreună 50% din amprenta de carbon a gospodăriilor.
Diferențe în stilul de viață
Pentru a explica această diferență, autorii studiului indică, în primul rând, comportamentele de gen, care promovează imaginea bărbatului pasionat de „mașini mari” și „devorator de carne”, două simboluri ale virilității. Spre deosebire de „bărbații tofu” - expresie batjocoritoare folosită de un fost vicepreședinte american pentru a ridiculiza vegetarienii, relatează France 24.
„Rezultatele noastre sugerează că normele de gen […] joacă un rol important în amprenta de carbon individuală”, subliniază Ondine Berland.
Dincolo de stereotipurile de „virilitate”, acest decalaj între bărbați și femei se explică mai larg prin diferențele de stil de viață, și ele marcate de gen. Studiul arată, de exemplu, că femeile din Franța „trăiesc mai des în orașe mari, în gospodării modeste și sunt mai frecvent în afara pieței muncii - toate caracteristici asociate cu amprente de carbon reduse”.
În structurile familiale tradiționale, femeile cu copii poluează mai puțin decât partenerii lor, întrucât lucrează adesea mai puțin și aleg locuri de muncă în apropiere de casă, reducând astfel emisiile asociate cu transportul.
„Deplasările în interes de serviciu ale bărbaților - drumurile între casă și serviciu, plus cele de afaceri - explică esențialul diferenței de gen în amprenta de transport”, precizează studiul.
„Nu am observat diferențe în utilizarea avionului, un mijloc de transport perceput ca fiind mai neutru decât automobilul. Acest lucru sugerează că diferențele de consum sunt legate de preferințe de gen anterioare preocupărilor climatice”, adaugă Marion Leroutier, profesoară la Crest Paris și coautoare a studiului.
Alimentație mai poluantă în cuplu
În ceea ce privește alimentația, femeile aflate într-o relație tind să adopte regimuri mai poluante decât cele singure. Acestea își adaptează probabil obiceiurile alimentare la cele ale partenerului, în special printr-un consum mai mare de carne roșie.
„Mesele comune și deciziile luate împreună limitează exprimarea preferințelor alimentare de gen”, analizează studiul.
În cele din urmă, rezultatele arată că „normele de gen tradiționale, în special cele care leagă masculinitatea de consumul de carne roșie și şofat, influențează considerabil amprentele noastre de carbon individuale”, subliniază Marion Leroutier.
De asemenea, anturajul și împărțirea rolurilor în gospodărie influențează semnificativ impactul nostru climatic.
„Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege dacă aceste diferențe se datorează și unei mai mari sensibilități a femeilor la schimbările climatice și unei predispoziții mai mari de a adopta comportamente ecologice în viața de zi cu zi”, încheie cercetătoarea.