Pericol pe o platformă OMV Petrom din Marea Neagră. Greenpeace cere autorităților să intervină (Foto)

Pericol pe o platformă OMV Petrom din Marea Neagră. Greenpeace cere autorităților să intervină (Foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Greenpeace România atrage atenția că platforma 7 a OMV Petrom din Marea Neagră prezintă un grad ridicat de coroziune și uzură.

Potrivit organizației, fotografii furnizate de o sursă anonimă relevă că platforma s-ar afla într-o stare avansată de degradare, pilonii de rezistență fiind puternic avariați și prezentând crăpături și suprafețe corodate extinse.

„Fotografiile indică faptul că straturile de protecție au fost corodate și afectează grosimea peretelui structurii. Grosimea pereților pilonilor și a chesoanelor (structuri de fundație în ape adânci) sunt proiectate pentru a rezista la sarcinile dinamice generate de valuri, curenți și greutatea platformei.

ADVERTISING

Dacă grosimea pereților este compromisă de coroziune, structurile ar putea reprezenta o amenințare de dezintegrare a platformei, cu consecința unui risc inerent pentru un dezastru ecologic și pentru integritatea siguranței muncii”, declară Surya Jaikaran, analist în energie la Greenpeace International, într-un comunicat transmis SpotMedia.ro.

image-12

Greenpeace România cere explicații imediate autorităților responsabile pentru avizarea și supravegherea acestei platforme.

„Cum poate OMV Petrom să implementeze în siguranță noua exploatare Neptun Deep, în condițiile în care platformele lor existente arată așa?

ADVERTISING

OMV spune că are cele mai înalte standarde de siguranță din industrie, dar subestimează și ignoră impactul negativ al unui potențial accident la această platformă.

Cerem explicații imediate autorităților responsabile pentru avizarea și supravegherea acestei platforme, care reprezintă un pericol pentru siguranța personalului, a habitatelor și a speciilor din Marea Neagră și Delta Dunării,” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii la Greenpeace România.

image-14

Greenpeace precizează că a trimis sesizări și adrese către Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO), Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Agenția pentru Protectia Mediului Constanța și Garda de Mediu Constanța, pentru a verifica la fața locului cum se conformează o astfel de platformă marină cu standardele de siguranță, având în vedere degradarea pronunțată, așa cum reiese din fotografii.

ADVERTISING

Totodată, Greenpeace a solicitat un punct de vedere și companiei OMV Petrom, însă nu a primit un răspuns.

Organizația de mediu a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și a contestat în instanță PUZ-ul dedicat proiectului Neptun Deep la începutul lunii februarie 2024. De asemenea, 76 de oameni de știință din Austria s-au alăturat eforturilor organizației de mediu și au cerut OMV oprirea proiectului Neptun Deep.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇