Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat miercuri lansarea apelului de proiecte pentru plantarea de mini-păduri în oraşele României. Proiectul ar urma să aibă o finanţare de 30 de milioane de euro din PNRR.
„Sesiunea va fi de tip necompetitiv, apel deschis, pentru toţi solicitanţii eligibili, pe principiul ‘primul venit, primul servit’, în limita bugetului maxim eligibil alocat, respectiv până la epuizarea alocării financiare totale, dar nu mai târziu de 30 aprilie 2024”, precizează Ministerul Mediului.
„Aceste mini-păduri vor fi nişte insule de biodiversitate care vor proteja populaţia de praf, vor reduce poluarea, vor stoca mai mult dioxid de carbon decât o pădure obişnuită. Aşadar, având în vedere calitatea aerului din multe din oraşele României, având în vedere problemele cu praful, problemele cu particulele de PM2.5 şi PM10, îndrăznesc să cred că aceste investiţii vor acţiona ca nişte veritabili doctori în acele comunităţi şi vor aduce un aer mai curat. Sper să avem cât mai multe proiecte depuse, atât de primării, cât şi de unităţile şcolare”, a subliniat ministrul Fechet.
În ceea ce priveşte alocarea financiară la nivel de proiect, valoarea maximă eligibilă nu poate depăşi o valoare medie de maxim 9,5 EUR/mp, echivalentul a 47,156 lei/mp, fără TVA.
„Pădurile urbane se vor înfiinţa folosind o vastă diversitate de arbori şi arbuşti din specii native şi vor avea densităţi mari, astfel încât să se constituie în plămâni verzi, care vor aduce beneficii multiple, precum purificarea aerului, reducerea zgomotului, stocarea carbonului, conservarea peisajului, reducerea temperaturii aerului, reducerea anxietăţii şi implicit îmbunătăţirea sănătăţii publice.
Calendarul propus prin PNRR menţionează realizarea, până la 31 decembrie 2023, a unei suprafeţe de 500.000 mp şi realizarea, până la data de 30 iunie 2026, a unei suprafeţe de 3.150.000 mp de astfel de păduri”, a mai precizat ministerul.
Nu doar autoritățile locale și județele pot depune proiecte, ci și școlile, iar instituțiile pot forma și parteneriate.
Pentru a fi eligibili, aplicanții trebuie să aibă un teren care să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:
- Să se afle în proprietatea sau în administrarea solicitantului/partenerului;
- Să fie situat în intravilanul sau în zona periurbană a unui oraş sau municipiu;
- Să nu prezinte interdicţii sau incompatibilităţi funcţionale privind instalarea vegetaţiei
- forestiere;
- Să aibă o suprafaţă compactă de minim 100 mp şi o lăţime de cel puţin 2 m;
- Să fie apt de plantare după efectuarea lucrărilor de pregătire a terenului şi să nu aibă
- instalată anterior vegetaţie forestieră;
- Să nu fie în litigiu şi să nu facă obiectul unei cereri de reconstituire a dreptului de proprietate.