"Pădurea-parc Făget - plămânul verde al Clujului", printre câștigătorii Noului Bauhaus European (Galerie foto)

"Pădurea-parc Făget - plămânul verde al Clujului", printre câștigătorii Noului Bauhaus European (Galerie foto)

Proiectul unei “păduri-parc” de lângă Cluj-Napoca a fost premiat în cadrul competiției New European Bauhaus, organizată anual de Comisia Europeană.

Concursul caută exemple de “proiecte frumoase, durabile și incluzive din viața reală”.

Proiectul românesc “Pădurea-parc Făget; Plămânul verde al Clujului” este câştigător la categoria "Reconectarea cu natura", la componenta A - Campionii Premiilor Noului Bauhaus European (NBE) 2024.

Aceste premii îşi propun să dea exemple despre modul în care tranziţia către Pactul Verde European poate îmbogăţi viaţa oamenilor şi a comunităţilor.

ADVERTISING

Premiile se acordă în patru categorii şi două componente: una pentru proiecte consacrate (Campionii Noului Bauhaus European) şi una pentru iniţiative promiţătoare ale unor candidaţi mai tineri (Starurile în devenire ale Noului Bauhaus European).

Câştigătorii şi-au primit premiile vineri, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Festivalul Noului Bauhaus European, de la Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune şi reforme, şi Iliana Ivanova, comisarul desemnat pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

ADVERTISING

Câştigătorii "Campionii Noului Bauhaus European" sunt:

  1. Map4Water: Oraşul celor o mie de fântâni (Bosnia şi Herzegovina) votul publicului la toate categoriile. Proiectul constă în cartografierea şi îmbunătăţirea fântânilor publice din Sarajevo, cu o largă implicare publică, inclusiv a autorităţilor locale, a cetăţenilor şi a turiştilor.
  2. Pădurea-parc Făget; Plămânul Verde al Clujului (România) locul 1 la categoria “Reconectarea cu natura”, pentru gestionarea şi conservarea pădurii-parc Făget.
  3. Flytevi – Blue Urban Community Garden (Suedia) locul 2 la categoria “Reconectarea cu natura”, pentru sprijinirea comunităţilor cu soluţii sustenabile pentru hrană şi apă
  4. SET Community Gardens (Ţările de Jos) locul 1 la categoria "Regăsirea sentimentului de apartenenţă", pentru conectarea generaţiilor din medii socio-culturale diferite prin intermediul unei grădini şi al unui centru comunitar urban de permacultură.
  5. Concrete to Culture (Bulgaria) locul 2 la categoria "Regăsirea sentimentului de apartenenţă", pentru transformarea unui complex de birouri de la periferia Sofiei într-un spaţiu comunitar activ.
  6. Rooftop Garden (Spania) locul 1 la categoria “Prioritizarea locurilor şi a persoanelor care au cea mai mare nevoie ”, pentru promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi prin horticultură.
  7. Yes We Camp (Franţa) locul 2 la categoria “Prioritizarea locurilor şi a persoanelor care au cea mai mare nevoie ” pentru sprijinirea comunităţilor prin iniţiative de activare a spaţiului.
  8. A Sustainable Campus Transformation (Luxembourg) locul 1 la categoria “Conturarea unui ecosistem industrial circular şi sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viaţă”, pentru renovarea clădirilor folosind materiale recuperate pentru a minimiza impactul asupra mediului.
  9. Re-Sourcing Commons (Austria) locul 2 la categoria “Conturarea unui ecosistem industrial circular şi sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viaţă”, pentru promovarea sustenabilităţii prin utilizarea de materiale recuperate şi asigurarea colaborării cu comunitatea într-un parc public.
ADVERTISING

Cele 20 de proiecte premiate au fost selectate din 49 de proiecte finaliste care întruchipează principiile Noului Bauhaus European. Acestea vor primi un premiu în bani de până la 30.000 de euro şi un pachet de comunicare pentru a le ajuta să îşi dezvolte în continuare proiectele sau să le reproducă în întreaga Europă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇