Număr record de zile cu ”stres termic extrem” în Europa, în 2023

Număr record de zile cu ”stres termic extrem” în Europa, în 2023

Europa a cunoscut în 2023 un număr record de zile în care căldura resimţită a fost „extremă” pentru organismul uman, din cauza temperaturilor de peste 35 sau chiar 40 de grade Celsius.

Efectele asupra oamenilor au fost accentuate de umiditate, absenţa vântului sau de betonul încins, în zonele urbane, relatează luni AFP, Reuters şi dpa, citând un raport al observatorului european Copernicus şi al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).

"Anul 2023 a înregistrat un număr record de zile de 'stres termic extrem ', adică zile în care ' temperatura resimţită ' a depăşit echivalentul a 46°C", potrivit raportului făcut public luni.

ADVERTISING

Acest indice de "stres termic" ia în considerare efectul temperaturii asupra corpului uman combinat cu alţi factori - umiditate, vânt, radiaţia solară.

Pe lângă caniculă, continentul a suferit numeroase fenomene meteorologice extreme pe parcursul anului: două milioane de oameni au fost afectaţi de inundaţii sau furtuni, secete severe au afectat Peninsula Iberică şi estul Europei, iar cel mai mare incendiu de pădure din istoria continentului a devastat 96.000 de hectare în Grecia, aminteşte raportul.

ADVERTISING

Toate aceste dezastre au costat 13,4 miliarde de euro, din care 80% din cauza inundaţiilor produse într-un an marcat de precipitaţii mult peste medie.

Raportul se concentrează în special pe impactul valurilor de căldură asupra sănătăţii, în condiţiile în care încălzirea globală face verile din ce în ce mai calde şi mortale pe continent.

"Observăm o tendinţă de creştere a numărului de zile cu stres termic în Europa, iar 2023 nu a făcut excepţie" cu noul record, care nu este totuşi cuantificat în raport, afirmă Rebecca Emerton, climatolog la Copernicus.

ADVERTISING

Expunerea prelungită la stres termic creşte riscul de îmbolnăvire şi este deosebit de periculoasă pentru persoanele vulnerabile.

Pe 23 iulie anul trecut, la apogeul caniculei, 13% din Europa se confrunta cu un nivel de stres termic fără precedent.

Cifrele pentru mortalitatea în exces cauzată de căldură în 2023 nu sunt cunoscute încă, dar raportul aminteşte că zeci de mii de oameni au murit în Europa în timpul verilor înăbuşitoare din 2003, 2010 şi 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇