Norul toxic de cenuşă provocat de incendiile devastatoare din Canada a trecut oceanul şi a ajuns în Europa. Cum ar putea ajunge și deasupra României, se pune întrebarea dacă există vreun pericol pentru populaţie.
Iată ce şefa ANM şi ministrul Mediului despre acest subiect.
"Vorbim despre posibilitatea ca într-adevăr să fi ajuns particule și în zona țării noastre, având în vedere circulația atmosferei, însă care să nu pună probleme din această perspectivă.
Privind simulările la nivel european, concentrații extrem de mici de aerosol la nivel înalt în atmosferă, dar fără nici o semnificație, ar fi putut ajunge și deasupra României, așa cum am menționat, fără a pune probleme din acest punct de vedere.
La acest moment, nu există motive de îngrijorare și cu siguranță monitorizăm situația, mai ales prin intermediul Agenției Naționale de Protecție a Mediului și ANM din simulările posibile", a spus Elena Mateescu, directorul Agenției Naționale de Meteorologie, pentru Antena3.
La rândul său, în briefiegul de presă de după şedinţa de guvern, şi ministrul Mediului s-a referit la subiectul norului toxic din Canada.
„Există o preocupare la nivelul Ministerului Mediului. S-au făcut niște modelări matematice. Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii legat de traseul norului respectiv, în acest moment colegii mi-au spus că nu există un risc imediat și nici pe termen mediu ca România să fie afectată de acest nor”, afirmă Mircea Fechet, citat de Mediafax.
Însă „este foarte greu de spus astăzi dacă va trece sau nu deasupra României”.
„Însă, cu siguranță, vom ști cu suficient timp înainte, dacă va fi cazul, ca să putem comunica populației acest lucru, în măsura în care, bineînțeles, vom considera că acest nor ar putea să afecteze calitatea aerului în România”, subliniază ministrul Fechet.
Fumul de la incendiile din Canada a ajuns încă de la începutul lunii în Norvegia.
Canada are un an fără precedent. Aproximativ 2.300 de incendii de pădure au fost înregistrate, iar aproximativ 3,8 milioane de hectare au fost arse, mai mult decât media ultimelor decenii.