Nemții construiesc în Dolj o centrală pe biomasă în valoare de zeci de milioane de euro

Nemții construiesc în Dolj o centrală pe biomasă în valoare de zeci de milioane de euro

Compania germană Getec, furnizor de energie şi specialist în contractarea serviciilor de energie pentru industrie şi imobiliare, a anunţat, miercuri, că va finaliza în primul trimestru al anului viitor o centrală pe biomasă la Podari, judeţul Dolj, ce va alimenta cu energie instalaţia de bioetanol a fabricii Clariant, investiţia ridicându-se la câteva zeci de milioane de euro.

„Getec, furnizor de energie şi specialist în contractarea serviciilor de energie pentru industrie şi imobiliare, face progrese semnificative în construcţia centralei pe biomasă din Podari, judeţul Dolj, ce va alimenta cu energie instalaţia de bioetanol a fabricii Clariant.

ADVERTISING

Lucrările la construcţia centralei avansează, fiind deja realizate câteva etape importante.

În primul rând, în prima partea a anului 2020 s-a realizat alimentarea cu energie electrică a celor două şantiere prin noua staţie de transformare de 110 kV, iar la mijlocul lunii septembrie au început lucrările la instalarea cazanului pe biomasă şi a boilerelor de redundanţă pe gaz”, a informat, miercuri, Getec.

Au fost instalate boilerul pe biomasă şi staţia de tratare a apei.

"Investiţia se ridică la câteva zeci de milioane de euro”, au declarat pentru News.ro reprezentanţii companiei.

Centrala va alimenta cu energie verde o fabrică din zonă

Fabrica va produce energie verde şi va utiliza o tehnologie care transformă lignina – unul dintre produsele derivate din procesul de obţinere a etanolului – în energie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

ADVERTISING

"Din luna octombrie, echipa de construcţii a început instalarea unei staţii mari şi complexe de tratare a apei, urmând apoi demararea pregătirilor pentru începerea lucrărilor la instalaţia de alimentare cu abur, ce va fi finalizată în primul trimestru al anului 2021”, a precizat compania.

"Construcţia centralei de cogenerare din Podari avansează conform planului şi ne dorim ca aceasta să devină operaţională în cel mai scurt timp pentru a demara producţia de energie verde, chiar aici, în localitate.

Noi aducem în România o tehnologie de ultimă generaţie şi planul nostru este să schimbăm percepţia oamenilor despre energie şi să le demonstrăm că aceasta poate fi şi eficientă, şi sustenabilă.

ADVERTISING

Generarea de energie descentralizată este un proces complet regenerabil şi, prin urmare, neutru din punct de vedere climatic. Este un pas important înainte, ce reconfirmă angajamentul nostru pentru sustenabilitate”, a declarat Tomasz Muszynski, managing director Getec Romania.

Locuri de muncă și moștenire ecologică

Compania GETEC a intrat pe piaţa din România în anul 2018, cu un proiect de cogenerare dezvoltat pentru compania Clariant.

"Noua unitate de producţie a energiei electrice prin cogenerare aduce multiple avantaje la nivel local, începând cu locurile de muncă nou create de-a lungul lanţului de aprovizionare, pentru oamenii din judeţul Dolj, dar şi un mediu mai curat şi un parteneriat pe termen lung între companii şi comunitate.

Pe lângă aceste avantaje, compania se implică şi contribuie la crearea unui sector energetic îmbunătăţit pentru a lăsa o moştenire curată şi ecologică, pentru anii următori”, au mai spus reprezentanţii companiei.

Centrala de cogenerare pe biomasă, neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, proiectată de Getec va deservi fabrica de bioetanol celulozic a companiei Clariant din Podari, judeţul Dolj.

Despre Getec

Reţeaua Getec include 45 de puncte de lucru, în Germania, Elveţia, Olanda, Austria, Polonia şi Ungaria, dar şi în România, prin biroul din Bucureşti. La început, după înfiinţare, compania a oferit soluţii de încălzire pentru industria locuinţelor, soluţiile energetice pentru clienţii industriali fiind adăugate ulterior.

Getec dezvoltă soluţii pentru tot ceea ce ţine de alimentarea cu energie electrică şi gaze, precum şi comercializarea energiei produse cu sisteme de generare internă, servicii pentru planificarea, configurarea şi funcţionarea reţelelor de alimentare cu energie, proiectarea, realizarea şi utilizarea energiei regenerabile, în special în dezvoltarea şi exploatarea sistemelor pentru generarea de energie, căldură şi gaz din surse de energie, cum ar fi biogaz, lemn şi chiar materiale reziduale.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇