Ministrul Mediului s-a întâlnit cu un urs și l-a pozat din mașină

Ministrul Mediului s-a întâlnit cu un urs și l-a pozat din mașină

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, s-a întâlnit, luni dimineața, cu un urs.

Barna se îndrepta către București. El a pozat animalul din mașină și a publicat fotografiile pe Facebook.

”Azi dimineață în drum spre București m-am întâlnit cu acest urs în localitatea Bixad, Covasna. Nu s-a speriat de mașini și nici de oamenii trecători.

Conform proiectului de ordonanță și a procedurilor aferente, dacă ”animalul a fost observat ocazional în intravilan” sau „animalul nu se retrage la observarea oamenilor”, acest eveniment va putea fi clasificat cu risc redus și se va putea interveni pe baza procedurii de intervenție: prin ”îndepărtarea prin alungare” din intravilanul localității”, a scris ministrul, luni dimineața, pe Facebook.

????????Azi dimineață în drum spre București m-am întâlnit cu acest urs în localitatea Bixad, Covasna. Nu s-a speriat de...

Publicată de Tánczos Barna pe Duminică, 4 iulie 2021

Ulterior, într-o intervenție la Digi 24, ministrul a povestit că ursul era mic și nu s-a speriat de oameni.

ADVERTISING

”Este un exemplar mic, care a intrat pe porțiunea aceea de câmp, în Covasna. Eram în drum spre București. Nu a băgat oamenii în seamă, chiar dacă au coborât din mașină să vadă ursul”, a povestit el.

El a explicat și proiectul de ordonanță care prevede cum vor interveni echipele în situațiile în care sunt observați urși în zone locuite.

”În asemenea situații, când e trecător, se face încadrarea de risc – este risc scăzut. Acolo unde riscul este mare, intervențiile vor fi de capturare, tranchilizare, relocare sau, în cazul în care ursul atacă oamenii, să putem interveni prin eliminare. Este foarte importantă această menționare de gradualitate, astfel încât fiecare situație să fie încadrată corespunzător, să nu se intervină cu eliminare, în cazul în care animalele sunt doar în trecere”, a explicat Barna.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat cine va hotărî gradul de pericol și mai exact unde se încadrează o eventuală interacțiune cu animalul, ministrul a precizat că echipa de intervenție.

Sfaturi pentru curioși

Întrebat ce sfaturi are pentru oamenii care se apropie de urși sau vor să îi hrănească, ministrul subliniază că este periculos.

În plus, aceste lucruri urmează să fie interzise prin lege.

”Este extrem de periculos și, începând de săptămâna aceasta, începem activitatea de legiferare a acestor situații.

Trebuie să interzicem clar orice acțiune de hrănire, orice acțiune de atragere a ursului în zona locuită. Indiferent dacă vorbim de scop turistic sau inconștiență.

ADVERTISING

Orice acțiune prin care aceste animale sălbatice sunt atrase spre zonele locuite, spre marginea drumului trebuie interzise. Orice încercare de a se apropia de aceste animale sălbatice trebuie sancționată, pentru că tocmai prin aceste acțiuni creăm o legătură anormală între aceste animale sălbatice și domesticim, vrând nevrând, o specie care își are locul în pădure”, a mai afirmat Barna.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇