Plantarea mai multor copaci în orașe ar fi putut salva aproximativ 1,16 milioane de vieți la nivel global în perioada 2000-2019, arată un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Monash din Melbourne.
Conform cercetării, creșterea vegetației urbane cu doar 30% ar fi putut preveni peste o treime din totalul deceselor legate de căldură înregistrate la nivel mondial în această perioadă de 20 de ani.
Profesorul Yuming Guo, coordonatorul studiului, subliniază: „Conservarea și extinderea spațiilor verzi ar putea fi strategii potențiale pentru reducerea temperaturii și atenuarea impactului expunerii la căldură asupra sănătății".
Între 2000 și 2019, temperaturile ridicate au fost asociate cu aproximativ jumătate de milion de decese anual, reprezentând 0,91% din totalul deceselor la nivel mondial.
În scenariile extreme de încălzire globală, se estimează că acest procent ar putea crește dramatic până în anii 2090, variind de la 2,5% în Europa de Nord până la 16,7% în Asia de Sud-Est, conform Euronews Green.
Vegetația urbană are un efect semnificativ de răcire a mediului înconjurător. Copacii și alte plante umbresc suprafețele, deviază radiațiile solare și intensifică procesul de evapotranspirație - combinația dintre evaporarea din sol și transpirația plantelor - care favorizează circulația aerului și reduce temperatura ambientală.
Potrivit profesorului Guo, există de asemenea dovezi că vegetația poate îmbunătăți sănătatea mintală, crește implicarea socială și activitatea fizică, și reduce poluarea aerului.
Modelul dezvoltat de cercetători arată că o creștere a nivelului de vegetație cu 10%, 20% și 30% ar reduce temperaturile medii zilnice cu 0,08°C, 0,14°C și respectiv 0,19°C. Această scădere aparent modestă ar putea preveni între 0,86 și 1,16 milioane de decese, reprezentând între 27,2% și 36,7% din totalul deceselor legate de căldură din perioada analizată.
Studiul evidențiază că efectul pozitiv al creșterii spațiilor verzi variază în funcție de tipul de climă și structura socioeconomică și demografică a fiecărui oraș.
În Europa, o creștere cu 30% a vegetației urbane ar fi putut salva aproape 400.000 de vieți în perioada analizată, în timp ce în Asia, numărul estimat este de aproximativ 528.000 de vieți salvate.
Cele mai mari beneficii s-ar înregistra în zonele urbane din Asia de Sud, Europa de Est și Asia de Est.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat date din 830 de locații din 53 de țări și au folosit Indicele de vegetație îmbunătățit (EVI), bazat pe imagini satelitare furnizate de NASA.