Localitatea din Germania în care nimeni nu are grija facturii la curent

Localitatea din Germania în care nimeni nu are grija facturii la curent

Europenii de rând sunt striviţi în această perioadă de facturile la electricitate, însă locuitorii unui mic sat situat la aproximativ o oră de Berlin nu au asemenea griji.

În Feldheim, o localitate în care trăiesc doar 130 de oameni, a fost lansat pe la mijlocul anilor 1990 “un experiment îndrăzneţ”, scrie Associated Press, în cadrul căruia au fost instalate, la început, câteva turbine eoline. Mai apoi a fost construită o reţea electrică locală şi au fost instalate panouri solare, o baterie pentru stocarea energiei şi alte turbine eoliene – ajungându-se în total la 55 de turbine. O instalaţie de biogaz folosită la o fermă de porci a fost extinsă pentru a alimenta sistemul centralizat de încălzire a localităţii. Este construită în prezent şi o instalaţie pentru producerea de hidrogen.

ADVERTISING

Rezultatul este acela că satul şi locuitorii lui se bucură astăzi de unele dintre cele mai mici preţuri pentru electricitate şi gaze naturale. Şi acest lucru nu se va schimba în viitorul apropiat. În timp ce restul ţării rămâne dependent de importurile de combustibili fosili, în ciuda miliardelor investite în sectorul energiei regenerabile, Feldheim este o sursă de inspiraţie despre cum să îţi produci propria energie verde, atrăgând mii de vizitatori în fiecare an, potrivit sursei citate.

Succesul experimentului din Feldheim se datorează în primul rând faptului că localnicilor li s-a permis să participe şi să beneficieze de acest proiect, susţine Michael Knape, primarul din Treuenbrietzen, municipalitatea de care aparţine satul.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte tranziţia energetică din Germania, Knape este încrezător că aceasta va ajunge din urmă Feldheim.

„Sunt ferm convins că, având în vedere presiunea actuală din Europa, devine clar pentru toată lumea că ne trebuie o abordare diferită de cea de până acum”, spune el. Chiar dacă modelul Feldheim nu poate fi reprodus peste tot, proiectele de aici pot fi o parte a soluţiei. “Mai multe mici Feldheim-uri pot alimenta regiuni ale Berlinului, cel puţin”, sugerează Knape.

German village leads way to a world without fossil fuels

In Germany's Feldheim village, residents use wind, sun and agricultural waste to meet their power needs.They also pay one-third less for energy than everyone else — it's a fossil fuel-free solution that can be applied anywhere in the world.via DW Business

Publicată de DW Global Ideas pe Joi, 8 septembrie 2022

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇