Aproape 50.000 de lacuri de acumulare din întreaga lume și-ar putea pierde mai mult de un sfert din capacitatea lor de stocare până în 2050, ca urmare a acumulărilor de sedimente, a eroziunii provocate de apă şi a securităţii energetice, conform unui studiu publicat de ONU.
Capacitatea rezervoarelor create prin baraje ar putea să scadă de la 6 trilioane de metri cubi la 4,655 trilioane de metri cubi până în 2050 și trebuie luate măsuri pentru a rezolva problema și pentru a proteja infrastructura vitală de stocare a apei, a atenționat Universitatea Națiunilor Unite, potrivit Reuters.
Nămolul se acumulează în rezervoare ca urmare a perturbării fluxurilor naturale de apă și poate provoca daune turbinelor hidroelectrice și reduce producția de energie.
16% din capacitatea inițială a fost deja pierdută
Studiul ONU a analizat date de la peste 47.000 de lacuri de acumulare din 150 de țări și a indicat că 16% din capacitatea inițială a fost deja pierdută.
Statele Unite se vor confrunta cu pierderi de 34% până în 2050, Brazilia va pierde 23%, India 26% și China 20%.
Criticii au avertizat de mult timp că toate costurile pe termen lung la nivel social şi de mediu ale barajelor gigantice depăşesc cu mult beneficiile acestora.
Vladimir Smakhtin, directorul Institutului pentru Apă, Mediu și Sănătate al Universității ONU și unul dintre autorii studiului, a declarat că ridicarea de baraje la nivel mondial a scăzut deja semnificativ, acum fiind construite aproximativ 50 pe an, față de 1.000 la mijlocul secolului trecut.
„Întrebarea pe care ar trebui să o punem acum este care sunt alternativele la baraje – inclusiv în ceea ce privește generarea de energie – având în vedere că acestea sunt eliminate treptat”, a spus el.
China continuă să construiască baraje pe râuri importante, energia hidroelectrică fiind o parte esențială a planurilor sale de a reduce utilizarea combustibililor fosili și de a controla emisiile de gaze cu efect de seră, dar proiecte precum Three Gorges - cea mai mare instalație hidroelectrică din lume - au fost perturbatoare din punct de vedere social și ecologic.
Barajele construite de China pe râul Mekong au perturbat, de asemenea, fluxul de sedimente în țările din aval, transformând peisajul și punând în pericol mijloacele de trai a milioane de fermieri, potrivit cercetărilor Reuters de anul trecut.