Inundațiile din Spania sunt șocante, dar nu complet surprinzătoare. Cum se explică dezastrul și care e vina noastră (Video)

Inundațiile din Spania sunt șocante, dar nu complet surprinzătoare. Cum se explică dezastrul și care e vina noastră (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Iar privim la TV imagini cu inundații extrem de violente şi cu greu ne vine să credem cum schimbările climatice ne schimbă viețile.

Cel puțin 95 de persoane au fost ucise şi este un bilanţ provizoriu.

Recolte distruse, zboruri deviate, un tren de mare viteză a deraiat.

Imaginile sunt uluitoare: torenți de apă dărâmă un pod, vehicule măturate de viitură și aruncate unul peste altul, ca și cum ar fi doar o mână de mașini de jucărie, oameni salvați din apă până la gât.

Floods in Spain Kill at Least 70 After Severe Rain | WSJ News

Dar peisajul este oarecum familiar, scrie Sky News. Ne aduce în minte scene similare din estul și centrul Europei chiar de luna trecută (inclusiv din România) sau inundațiile din Germania și Belgia în 2021, care au ucis peste 200 de oameni.

ADVERTISING

Cum se explică dezastrul din Spania

Un sistem meteo rar explică dezastrul din Spania. Fenomenul numit DANA (Depresion Aislada en Niveles Altos) a provocat precipitații extreme în Valencia, unde a plouat în mai puţin de o zi cât pentru un an întreg.

Un curent de aer rece din atmosfera înaltă creează o zonă izolată de presiune scăzută.

Această zonă rămâne blocată deasupra regiunii, ca într-o capcană. Aerul rece se întâlnește cu apele calde ale Mării Mediterane, creând furtuni violente, explică Sky News.

Autoritățile din Valencia au declarat că între 150 și 200 de litri pe metru pătrat (l/m²) de ploaie au căzut în puțin peste două ore în zona Vall d'Alcalans. În Chiva din Valencia, 491 l/m² de ploaie au căzut în opt ore. Asta înseamnă aproape un an de ploaie căzut în câteva ore.

Peste 20.000 de descărcări electrice s-au înregistrat de luni după-amiază.

Spain flash floods: Dozens dead as cars pile up in Valencia

Ce urmează va fi mai rău

Desigur, este prea devreme să spunem dacă acest eveniment meteo s-ar fi întâmplat fără schimbările climatice - asta necesită timp și analize științifice amănunțite.

ADVERTISING

Dar ceea ce știm deja și ceea ce oamenii de știință ne spun de fiecare dată când atmosfera declanșează ploi abundente este că schimbările climatice fac acest tip de potop rar în Europa mai comun și mai intens - și, prin urmare, mai distructiv.

Este valabil și pentru cea mai mare parte a Asiei, centrul și estul Americii de Nord, nordul Australiei, nord-estul Americii de Sud și sudul Africii.

O atmosferă mai fierbinte este mai însetată și poate reține mai multă umiditate. Așa că, atunci când plouă, toarnă, nu glumă!

Ploaia abundentă nu înseamnă însă neapărat inundații distructive. Dar mai există şi alţi factori pe care oamenii îi influențează, inclusiv modul în care folosim pământul, zonele de drenaj din orașele pavate și sistemele de avertizare timpurie.

Acesta este motivul pentru care autoritățile spaniole se pot confrunta cu întrebări despre motivul pentru care au murit atât de mulți oameni într-o țară dezvoltată, occidentală, bine dotată cu resurse.

ADVERTISING

„În timp ce o avertizare de tip cod roșu de vreme rea a fost emisă pentru regiune, cu suficient timp înainte pentru ca oamenii să se îndepărteze de pericol, un avertisment în sine nu comunică impactul. Şi nici ce ar trebui să facă oamenii.

Climatologii avertizează de ani de zile că schimbările climatice vor duce la precipitații mai intense, iar consecințele tragice ale acestui eveniment arată că avem un drum lung de parcurs pentru a ne pregăti pentru că va fi și mai rău, în viitor”, spune Liz Stephens, profesor de riscuri climatice la Universitatea Reading, pentru sursa citată.

38.000 de decese anual atribuite direct schimbărilor climatice

Deși mulți încă percep schimbările climatice ca fiind o amenințare îndepărtată, de fapt, ele deja ne afectează grav.

- Aproape 38.000 de decese înregistrate în Europa au fost atribuite direct schimbărilor climatice doar în vara anului 2022.

- Fiecare al doilea deces legat de temperaturile ridicate putea fi evitat în absenţa încălzirii globale provocate de om.

- În România, s-au înregistrat, în aceeaşi perioadă, 2.823 de decese legate de căldură, dintre care 1.612 (57%) au fost atribuite încălzirii globale cauzate de activitatea umană.

- Grupurile cele mai afectate sunt femeile și persoanele vârstnice.

- În sudul Europei, riscul de deces cauzat de căldură a fost de două ori mai mare decât în alte părți ale continentului, ceea ce sugerează o vulnerabilitate ridicată la valurile de căldură.

Sunt concluziile unui studiu recent realizat de o echipă ce cercetători, despre impactul schimbărilor climatice asupra sănătăţii.

Cercetătoarea Thessa Beck şi echipa sa au realizat primul studiu amplu de atribuire a impactului schimbărilor climatice asupra sănătăţii la nivel european, acoperind 35 de ţări din Europa. Studiul arată impactul devastator al încălzirii globale asupra sănătăţii publice în vara anului 2022, una dintre cele mai calde din istoria Europei, scrie fizicianul Bogdan Antonescu pe Facebook.

Luni, un organism ONU a precizat că lumea este pe cale să reducă emisiile cu doar 2,6% față de nivelurile din 2019 până în 2030 - mult sub nivelul necesar de 43%. Această veste conferă un caracter mai urgent discuțiilor COP29 privind clima globală care vor începe luna viitoare la Baku. De parcă ar fi nevoie de mai mult.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇