Tăiem de 7 ori mai mulți copaci decât reușesc să crească

Tăiem de 7 ori mai mulți copaci decât reușesc să crească

Reîmpăduririle din ultimii 20 de ani încep să dea roade, arată o analiză recentă, care a descoperit că în tot acest timp au crescut copaci în întreaga lume cât să acopere toată suprafața Franței.

Cercetarea arată că aproape 59 de milioane de hectare de pădure s-au regenerat din anul 2000 și până acum, ceea ce asigură o capacitate de absorbție pentru 5,9 gigatone de dioxid de carbon, mai mult decât capacitatea anuală de emisii a Statelor Unite, scrie The Guardian.

Studiul, care s-a desfășurat pe o perioadă de doi ani, a identificat câteva zone mari de regenerare.

ADVERTISING

Astfel, în Brazilia s-a regenerat o pădure cu o întindere de dimensiunea Olandei, datorită eforturilor de conservare, dar și a încetinirii activității industriale.

O altă zonă regenerată a fost identificată în pădurile boreale ale Mongoliei, unde 1,2 milioane de hectare de pădure au renăscut în două decenii datorită eforturilor de conservare depuse de guvernul mongol.

Oamenii de știință au identificat astfel de păduri tinere în Africa Centrală, dar și în Canada.

De șapte ori mai multe despăduriri

Cu toate acestea, lumea se confruntă cu o reducere a suprafețelor totale de păduri, într-un ritm ”terifiant”, au avertizat cercetătorii, în condițiile în care despăduririle se petrec cu o viteză mai mare decât reîmpăduririle.

ADVERTISING

În aceeași perioadă analizată în studiul realizat de WWF, 368 de milioane de hectare de păduri au fost tăiate în toată lumea, însemnând de sapte ori suprafața terenurilor reîmpădurite.

Studiile anterioare au demonstrat că anual pierdem o suprafață de pădure de dimensiunea Marii Britanii, în cea mai mare parte pentru cherestea.

Astfel de acțiuni reprezintă o amenințare la adresa vieții în sălbăticie și zădărnicesc lupta cu încălzirea globală.

Mai mult decât atât, anul 2020 a adus cu sine o accelerare a procesului de despădurire, cu precădere în arii importante din pădurile tropicale. În pădurea amazoniană, de exemplu, 174.021 de hectare de pădure au fost tăitate și arse în 2021.

ADVERTISING

În acest sens, președintele brazilian Jair Bolsonaro se confruntă deja cu presiuni sporite la nivel internațional pe tema despăduririlor.

”Lucrurile sunt clare. Dacă vrem să evităm schimbări climatice periculoase și să provocăm mai puține pagube naturii, trebuie să oprim despăduririle și să reîmpădurim ce s-a distrus”, spune William Baldwin-Cantello, director la WWF.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇