Gheața din Groenlanda s-a topit în luna mai de 17 ori mai rapid decât media istorică

Gheața din Groenlanda s-a topit în luna mai de 17 ori mai rapid decât media istorică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Gheața din Groenlanda s-a topit, în perioada 15-21 mai, de 17 ori mai rapid decât media istorică, în urma unui val de căldură record, care a afectat de asemenea Islanda, a avertizat miercuri rețeaua științifică World Weather Attribution (WWA).

”Contribuția topirii calotei glaciare din Groenlanda la creșterea nivelului mării este mai importantă decât ar fi fost în lipsa acestui val de căldură”, a subliniat, cu prilejul unei prezentări pentru presă, una dintre autoarele raportului, Friederike Otto, conferențiar în climatologie în cadrul Imperial College din Londra.

În Islanda, temperatura a depășit 26 de grade Celsius pe 15 mai, o temperatură fără precedent la marginea Oceanului Arctic.

”Temperaturile observate în Islanda în mai bat toate recordurile, depășind cu peste 13 grade Celsius media temperaturilor maximale zilnice pentru luna mai în perioada 1991-2020”, a precizat WWA într-un comunicat.

Pentru luna mai, 94% dintre stații au înregistrat noi recorduri de temperatură, potrivit institutului meteorologic local.

”În lipsa schimbărilor climatice, acest lucru ar fi fost imposibil”, a spus Otto.

În estul Groenlandei, în cea mai caldă zi s-a înregistrat o temperatură mai ridicată cu circa 3,9 grade Celsius în comparație cu clima din perioada preindustrială, a subliniat WWA.

”Un val de căldură în jurul valorii de 20 de grade Celsius nu pare să fie un eveniment extrem pentru majoritatea oamenilor din lume, dar este o problemă extrem de importantă pentru această regiune (…), iar acest lucru afectează masiv întreaga planetă”, a insistat cercetătoarea.

Regiunea arctică se încălzește de patru ori mai rapid decât restul lumii, potrivit revistei științifice Nature.

Pentru comunitățile autohtone din Groenlanda, creșterea temperaturilor și topirea ghețarilor presupun o schimbare a condițiilor de vânătoare tradiționale. Aceste schimbări au de asemenea efecte asupra infrastructurilor.

”În Groenlanda și în Islanda, infrastructurile sunt concepute pentru a rezista la frig, ceeea ce semnifică că, în perioadele de căldură, topirea ghețarilor poate provoca inundații care ar avaria drumurile și infrastructurile”, a mai spus rețeaua științifică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇