După furtuna de cod roșu care a măturat zona litoralului în weekend, în zilele următoare localnicii au avut parte un fenomen neobişnuit. Linia apei s-a retras, în unele zone, chiar şi cu 100 de metri, dincolo de digul de protecție al plajei din Mamaia.
În unele zone, apa nici măcar nu mai atinge digurile, care au rămas golașe, acoperite de scoici şi stabilopozi.
Au apărut pe plaje insule de nisip.
În locul mării a rămas nisip ud, fin şi extrem de neted.
„În perioada 26-27 noiembrie a.c. am avut o furtună extrem de mare în Marea Neagră care a determinat împingerea maselor de apă din zona litoralului românesc și acest fenomen s-a suprapus cu un vânt puternic din zona de vest.
În general, în astfel de situații care împing apele și vânt din direcția vest, scade nivelul marii. Este un fenomen care s-a mai întâmplat și în trecut, un fenomen care durează în funcție de condițiile meteo și care generează o expunere a acestor zone de mică adâncime, această retragere a mării care este un fenomen destul de rar la noi.
Nu este ceva alarmant: doar că situația actuală a fost această furtună mai rar întâlnită, cu valuri foarte mari și care a afectat destul de mult Marea Neagră, mai ales în est, în zona Rusiei, Soci și alte orașe din zona dar și Crimeea și Georgia” a explicat Radu Timofte, directorul Institutului Național de Cercetare si Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, citat de Adevărul .
În Rusia fenomenul s-a manifestat invers, adică valurile uriaşe au distrus tot ce se afla pe plajă şi faleză, acționând ca un tsunami.
„A produs depuneri inverse de masă nisipoasă și scoicăriș, formând un relief ciudat în zona costieră. Într-o săptămână a fost o nebunie în zona litorală, iar marea este retrasă câțiva metri, fiindcă normal a scăzut nivelul de la vântul de vest”, spune şi biologul Adrian Bâlbă, citat de ProTV.
Zilele următoare se încălzește pe litoral, aşa că ne aşteptăm ca marea să revină la normal.