Efectele neașteptate ale schimbărilor climatice. Cum se modifică aripile fluturilor

Efectele neașteptate ale schimbărilor climatice. Cum se modifică aripile fluturilor
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Unele efecte ale schimbărilor climatice sunt mai vizibile, altele mai subtile. În această ultimă categorie intră fluturii, cu aripile lor în plină schimbare, după cum au observat oamenii de știință.

Concret, schimbările climatice fac deja ca aripile fluturilor să fie mai puțin pătate, potrivit cercetătorilor.

Oamenii de știință de la Universitatea din Exeter au studiat efectele temperaturii asupra marcajelor de pe aripi în cazul femelelor fluturilor bruni de pajiște, scrie BBC.

Ei au descoperit că femelele care s-au dezvoltat la o temperatură de 11 grade Celsius aveau, în medie, șase pete pe aripi, în timp ce cele care au avut parte de vreme mai caldă în prima parte a vieții, cu temperaturi de 15 grade Celsius, aveau doar trei pete.

ADVERTISING

Schimbarea peisajului, dată de temperaturile în creștere, duce la un colorit diferit al aripilor lor, o adaptare la noile condiții de mediu.

„Meadow Browns au întotdeauna pete mari de ochi pe aripile anterioare, probabil pentru a speria prădătorii. De asemenea, au pete mai mici pe aripile posterioare, probabil utile pentru camuflaj atunci când fluturele este în repaus. Descoperirile noastre arată că mai puține dintre aceste pete din aripa posterioară apar atunci când femelele se confruntă cu temperaturi mai ridicate în timpul stadiului de pupă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acest lucru sugerează că fluturii își adaptează camuflajul în funcție de condiții. De exemplu, cu mai puține pete ar putea fi mai greu de observat pe iarba uscată și maro, care ar fi mai frecventă pe vreme caldă”, a explicat profesorul Richard Constant, de la universitatea menționată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇