Dezghețare congelator - pașii pe care trebuie să îi urmezi și trucuri pentru dezghețarea rapidă

Dezghețare congelator - pașii pe care trebuie să îi urmezi și trucuri pentru dezghețarea rapidă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Procesul de dezghețare a unui congelator nu implică un grad de dificultate ridicat, însă trebuie să ții cont de anumiți pași, pentru ca decongelarea să fie efectuată corespunzător. Atât curățarea frigiderului, cât și a congelatorului implică anumite aspecte. Acest proces este important, pentru a nu fi redusă eficiența produsului electrocasnic. În caz contrar, ar putea să crească factura la energie electrică.

La momentul actual, piața abundă în tipuri de combine frigorifice care, în funcție de caracteristicile pe care le au, pot consuma mai mult sau mai puțin. De altfel, în ultimii ani, au fost lansate pe piață electrocasnice de acest tip care au integrată funcția de decongelare automată. Pe lângă acestea, au termostat reglabil, iluminare pe LED sau filtru împotriva mirosurilor neplăcute. Astfel de aparate se vând la prețuri ridicate. În cele ce urmează, vei descoperi care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmezi, pentru o dezghețare rapidă și corectă, dar și câteva trucuri pe care ai putea să le abordezi.

1. Ce pași să urmezi în procesul de dezghețare a unui congelator

Procesul de dezghețare a unui congelator include mai multe etape pe care ar trebui să le respecți, pentru ca acesta să fie îndeplinit în mod corespunzător. Este important să nu lași ca stratul de gheață să fie mult prea gros, în congelator, pentru că există o posibilitate mare ca acest aspect să scadă eficiența aparatului electrocasnic, iar factura la energie electrică să crească. De asemenea, trebuie să iei în considerare faptul că umiditatea din aerul care intră în congelator ar putea să afecteze eficiența. Aceasta se va depune pe pereții interiori ai congelatorului, motiv pentru care s-ar putea forma un strat de gheață și mai gros. Acesta va fi ca un strat izolator. Este important să menții o temperatură cât mai joasă, pentru ca alimentele depozitate în sertare să nu se strice.

Primul pas pe care ar trebui să îl ai în vedere, atunci când dezgheți un congelator reprezintă scoaterea alimentelor și depozitarea lor fie într-o ladă frigorifică, fie în recipiente cu gheață. Acestea trebuie să fie depozitate într-o zonă rece, pentru a nu fi accelerată dezghețarea lor. În special, este vorba despre carne. Pe de altă parte, specialiștii nu recomandă înghețarea și dezghețarea repetată a alimentelor. În momentul în care este efectuat procesul de dezghețare, ideal ar fi să existe câteva alimente pe care să le poți consuma. În același sens, când vine vorba despre curățarea frigiderului, alimentele trebuie să fie și ele depozitate în recipiente, într-o zonă răcoroasă. De asemenea, aparatul electrocasnic trebuie să fie scos din priză, în tot acest timp.

Apoi, asigură-te că ai suficiente prosoape care să fie puse în zona frigiderului și a congelatorului, pentru ca apa care se va scurge să nu fie împrăștiată. Metoda clasică care este utilizată, de obicei, pentru dezghețarea unui congelator este lăsarea ușii deschise. De asemenea, dezghețarea va fi mai rapidă, dacă în încăpere va fi o temperatură ridicată. În zona raftului inferior ar trebui amplasat un prosop care să absoarbă apa. O dezghețare completă va fi efectuată în câteva ore, mai ales dacă stratul de gheață din congelator este gros. În timpul procesului de dezghețare a congelatorului poți alege să spargi încet bucățile de gheață, pentru a nu le lăsa să se topească. Aceasta poate reprezenta o variantă utilă, mai ales dacă nu dorești să ai prea multă apă de strâns, după aceea.

Spargerea gheții poate fi efectuată fie cu un cuțit, fie cu o spatulă din plastic. Odată ce congelator și, implicit, frigiderul s-au dezghețat complet, nu îți mai rămâne decât să le cureți corespunzător. Însă, cum se efectuează acest proces de curățare? Ideal ar fi să utilizezi lavete moi, pentru a șterge fiecare raft din sticlă în parte. De asemenea, trebuie să ai o atenție mare la produsele de curățenie pe care le utilizezi. Indicat ar fi să folosești produse care conțin cât mai puține substanțe chimice. Ori, dacă nu dorești să investești în astfel de produse de curățat, atunci ai putea apela la un truc ce te costă doar câțiva lei.

De exemplu, dacă vrei să cureți rafturile din sticlă și pereții interiori, poți crea o pastă din apă și bicarbonat de sodiu. Poți adăuga și lămâie, fiind cunoscută pentru gradul ridicat de absorbție pe care îl are în fața mirosurilor neplăcute. Pe de altă parte, poate fi utilizată o soluție din apă, oțet și bicarbonat de sodiu. Va acționa la fel.

ADVERTISING

Odată ce frigiderul și congelatorul sunt dezghețate, apoi suprafețele sunt curățate, nu îți mai rămâne decât să aranjezi alimentele în compartimente. De asemenea, dacă dorești să ai constant un miros plăcut și proaspăt în frigider, ai două opțiuni dintre care poți alege. Prima opțiune reprezintă amplasarea unui odorizant special pentru frigider. Cea de-a doua opțiune pe care o poți aborda reprezintă o lămâie tăiată pe jumătate și amplasată fie printre alimente, fie în sertarele ușii frigiderului.

2. La cât timp se efectuează dezghețarea congelatorului

Dacă te-ai întrebat vreodată la cât timp se efectuează dezghețarea congelatorului, atunci răspunsul este cât se poate de simplu. Specialiștii recomandă ca aparatul electrocasnic să treacă prin acest proces cel puțin o dată pe an. Ideal ar fi de două ori, anual. De altfel, decongelarea poate fi efectuată mai des, în condițiile în care stratul de gheață este mai mare de un centimetru. Tot în timpul acestui proces, unii dintre specialiști recomandă ca dezghețarea să fie efectuată peste noapte.

Există și un motiv pentru care oferă această recomandare. Între temperaturile de 8 și 63 de grade Celsius, specialiștii au arătat faptul că se dezvoltă și se răspândesc bacteriile. Mai este cunoscută sub numele de „zona de pericol”. Pe de altă parte, alți specialiști recomandă ca unele dintre alimente să fie lăsate în frigider, în timp ce aparatul electrocasnic se dezgheață peste noapte.

3. Metode de dezghețare rapidă a congelatorului

În cele ce urmează, vei descoperi o serie de metode de dezghețare rapidă a congelatorului.

O primă metodă pe care ai putea să o încerci, pentru o decongelare rapidă a unui congelator, reprezintă lăsarea ușilor deschise și deconectarea aparatului electrocasnic de la priză. Cel mai bine ar fi să nu ai prea multe alimente nici în frigider, nici în congelator. Specialiștii recomandă ca acestea să fie depozitate în recipiente sigure și puse la temperaturi mai scăzute. De exemplu, decongelarea ar putea să aibă loc în timpul iernii. Există și un motiv pentru care se recomandă acest lucru. Alimentele pot fi depozitate în beci, pe balcon sau la geam, pentru a fi ținute la rece, în timpul ce aparatul se dezgheață.

O dezghețare rapidă a unui congelator mai poate fi îndeplinită și cu ajutorul unui recipient în care pui apă fierbinte. Pe rafturile aparatului electrocasnic se va pune recipientul respectiv. Nu uita să pui prosoape în partea inferioară a congelatorului, pentru a nu risca să curgă apă pe podea și sub combina frigorifică. De altfel, poți închide ușa congelatorului, în timp ce lași recipientul cu apă fierbinte, pentru a se decongela mai repede.

O altă modalitate pe care o poți aborda, pentru a dezgheța rapid un congelator, reprezintă utilizarea unei soluții speciale care să ajute la topirea gheții. Este vorba despre o soluție care accelerează procesul de topire și care se regăsește pe piață. În altă ordine de idei, poate fi utilizat un pulverizator cu apă fierbinte, în condițiile în care nu dorești să utilizezi pur și simplu un recipient amplasat pe raft.

O altă soluție, deși nu extrem de practică, dar care ar putea funcționa, reprezintă folosirea unui uscător de păr. Acesta va genera căldură și poate accelera topirea gheții. Asigură-te că un astfel de aparat îl utilizezi la o distanță de 20 sau 30 de centimetri de zonele în care există gheață, pe pereții interiori și pe rafturi. Dacă utilizezi uscătorul de păr, ideal ar fi să nu fie îndreptat spre garnitura de cauciuc a aparatului electrocasnic. În caz contrar, ai putea să o defectezi.

Totodată, mai există un aspect pe care trebuie să îl ai în vedere, atunci când vrei să decongelezi combina frigorifică. Dacă ți-ai achiziționat un nou frigider cu congelator, se recomandă ca primul proces de înghețare să fie efectuat fără a avea alimente în el. De asemenea, după ce decongelezi aparatul electrocasnic, este important să îl lași să se recongeleze, însă tot fără alimente. În acest mod se va forma mai greu gheața, pe pereții interiori.

Nu în ultimul rând, trebuie să cunoști și locul ideal unde ar trebui să fie amplasat frigiderul, pentru a nu-i fi scăzute eficiența. Alegerea unui frigider și amplasarea lui într-o bucătărie ar putea fi, uneori, dificilă. Este important locul în care va sta, unde va fi conectat și ce alte aparaturi are în jurul său, aspecte care țin de organizarea bucătăriei. Dacă vrei să ai un loc dedicat pentru frigider, atunci ai putea să-ți amenajezi o bucătărie pe balcon. Specialiștii recomandă ca acesta să fie amplasat în bucătărie, însă trebuie să fie respectate anumite reguli. În primul rând, nu trebuie pus în jurul aragazului, cuptorului sau a plitei. În caz contrar, ar putea să îi afecteze eficiența. De asemenea, dacă frigiderul va fi mutat pe balcon, asigură-te că nu va sta în bătaia razelor soarelui. Ar putea să se defecteze în timp, deoarece se suprasolicită pentru a menține o temperatură scăzută în interior. Totodată, frigiderul nu trebuie să fie lipit de perete, deoarece are nevoie să se ventileze.

De asemenea, este important să cunoști și ce înseamnă fiecare clasă energetică a frigiderelor. În condițiile în care, în viitor, te gândești să faci o asemenea achiziție, este esențial să cunoști aceste detalii. Există mai multe tipologii de amendamente care au fost emise de Comisia Europeană, acestea fiind: 2006/32/CE; 2004/91/CE; 2001/77/CE; 1996/92/CE. Însă, cum se analizează o etichetă energetică a unui aparat electrocasnic, în cazul acesta cea a frigiderului? Există mai multe clase energetice, de la A la G. Clasa energetică A are o eficiență energetică ridicată, iar clasa G are cea mai mică eficiență. De asemenea, există și benzi de culoare, și anume de la verde la roșu. Cu cât este mai apropiat de nuanța verde sau chiar verde, înseamnă că, din punct de vedere energetic, este un produs eficient. Cu cât e mai aproape de nuanța roșie, atunci este un aparat electrocasnic care va consuma și mai multă energie electrică.

ADVERTISING

Există și un tabel pe care l-ai putea lua în considerare, pentru a înțelege mai bine relația dintre clasa de eficiență energetică și indicele (kwh). Există următoarele clase cu următorii indici:

  • A+++*, care are I < 20;
  • A++ *, care are I < 30;
  • A+ *, care are 30 ≤ I ≤ 42;
  • A, care are 42 ≤ I ≤ 55;
  • B, care are 55 ≤ I ≤ 75;
  • C, care are 75 ≤ I ≤ 90;
  • D, care are 90 ≤ I ≤ 100;
  • E, care are 100 ≤ I ≤ 110;
  • F, care are 110 ≤ I ≤ 125;
  • G, care are 125 ≤ I.

Specialiștii recomandă să fie achiziționate combine frigorifice care fac parte din clasa energetică A. Consumul de energie electrică este mult mai mic, motiv pentru care factura la curent va fi diminuată.

În concluzie, atunci când vrei să treci combina frigorifică printr-un proces de dezghețare, trebuie să ai atenție sporită la fiecare etapă în parte. Ideal ar fi să ții cont de ceea ce recomandă specialiștii, pentru ca decongelarea să fie efectuată în mod corespunzător. Nu uita să pui prosoape în partea inferioară a congelatorului, pentru a nu uda podeaua și nici pentru ca apa să ajungă sub aparatul electrocasnic. Apoi, ține cont de modul în care trebuie recongelat, dar și de spațiul în care se află amplasată combina frigorifică. De asemenea, atunci când bagi mâncarea în frigider și congelator, asigură-te că produsele alimentare nu sunt înghesuite, iar spațiul de care dispui să nu fie ocupat în totalitate. Nu în ultimul rând, utilizează produse de curățare a electrocasnicelor care au un nivel scăzut de substanțe chimice sau chiar deloc.

Sursă foto: Pexels.com, Pixabay.com, Unsplash.com

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇