De ce se mănâncă veveriţe în UK? Bucătarii luptă pentru mediu

De ce se mănâncă veveriţe în UK? Bucătarii luptă pentru mediu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Din ce în ce mai mulţi bucătari cu inclinaţii spre activismul de mediu includ în meniu specii invazive.

În Marea Britanie, consumarea preparatelor din carne de veveriţă gri este văzută ca o metodă de a controla populaţia în creştere a acestor mamifere considerate o specie invazivă aici.

“Punctul de plecare cu veveriţa gri a fost pentru mine gustul, însă este un lucru foarte bun şi pentru mediu”, spune Paul Wedgwood, unul dintre cei mai mari bucătari-şefi din Scoţia, pentru The Guardian.

Restaurantele sale au veveriţa gri în meniu încă din 2008. Veveriţele gri sunt vinovate pentru dispariţia populațiilor de veverițe roșii de pe aproape întreg teritoriul Angliei şi Ţării Galilor.

ADVERTISING

Nu doar Marea Britanie a mutat în bucătărie câmpul de luptă împotriva speciilor invazive.

Jesse Griffiths, proprietarul şi bucătarul-şef al unui restaurant din Austin, Texas, îi încurajează pe americani să vâneze şi să mănânce mistreţi, animale care le provoacă fermierilor pagube de miliarde de dolari.  

În Bahamas, José Andrés, bucătar cu o stea Michelin, serveşte leu de mare pentru a proteja recifele din Caraibe.

Bun Lai a creat în restaurant său sushi din New Haven, Connecticut, un meniu doar cu specii invazive şi a câştigat chiar un premiu pentru sustenabilitate acordat de Casa Albă. “Dacă am mânca doar animale invazive, ca mistreţul şi nutria, în loc de vaci, impactul asupra schimbărilor climatice ar fi semnificativ, având în vedere emisiile de gaze cu efect de seră pe care le generează”, spune Lai.

ADVERTISING

Răspândirea speciilor invazive se numără printre cauzele principale ale dispariţiei unor specii şi ale pierderii biodiversităţii.

Ideea de a ţine sub control populaţiile speciilor invazive consumându-le a fost propusă de Joe Roman, biolog din domeniul conservării, în urmă cu doi decenii. “Cu această idee, oamenii sunt o formă de control biologic”, explică Roman.

Criticii nu sunt însă siguri că prin această metodă pot fi atinse obiectivele dorite, existând chiar dovezi că ea poate duce la rezultatul opus în cazul unor specii.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇