Craiova a fost parţial acoperită de cenușă, iar locuitorii se plâng că aerul a devenit irespirabil. De vină este o avarie de la termocentrala din oraş, care s-a produs vineri, dar efectele se resimt încă.
Cartierul Bariera Vâlcii este acoperit de cenușă. O femeie a ajuns marți seară la spital, din cauza poluării.
Oamenii susțin că pulberea conține și metal, pentru că o pot strânge cu magnetul.
Comisarii Gărzii de Mediu au verificat Electrocentrale Craiova, după ce au primit mai multe reclamaţii. Firma a fost amendată miercuri cu 50.000 de lei.
„Poate din cauza condițiilor meteo au mai fost spulberări pe cenușă acumulată de-a lungul timpului, pe care noi încercăm să o strângem, să o eliminăm într-un fel sau altul”, spune Dan Vasile, directorul CET 2 Craiova, citat de ProTV.
”Comisarii GNM-CJ Dolj au fost sesizaţi săptămâna aceasta cu privire la disconfortul creat de activitatea desfăşurată de SE CRAIOVA SA, disconfort produs ca urmare a unei avarii de la Blocul Energetic 2.
Controlul s-a efectuat şi ca urmare a materialelor video postate pe paginile de socializare, dar şi a numeroaselor sesizări primite şi înregistrate la GNM Comisariatul Judeţean Dolj”, a transmis Garda de Mediu.
În urma inspecţiei din teren, comisarii au stabilit că firma este în procedura de revizuire a Autorizaţiei Integrate de Mediu.
”În ceea ce priveşte incidentul din data de 25.10.2024, prin care SE CRAIOVA SA a notificat atât APM Dolj, cât şi GNM Comisariatul Judeţean Dolj, reprezentanţii operatorului economic au informat cu privire la intervalul orar necesar pentru remedierea avariei (lipsă tensiune independentă de activitatea operatorului) şi reconectarea la Sistemul Energetic Naţional.
Totodată, urmare a acestui incident, au existat spulberări de pulberi sedimentabile (cenuşă rezultată din procesul de ardere al cărbunelui) de pe cazanele 1 si 2, spulberări ce au generat depuneri de pulberi sedimentabile în zona apropiată SE Craiova SA”, astfel descrie Garda de Mediu cenuşa care a acoperit Bănia.
Aceeaşi sursă explică şi de unde vine cenuşa aceasta:
”Ţinând cont de faptul că structura cazanelor este de tip deschis şi de faptul că există depuneri semnificative de cenuşă pe suprafaţa cazanelor, depuneri acumulate de-a lungul timpului, şi în condiţii meteorologice de calm atmosferic şi inversiune termică, apare efectul de spulberare de pulberi sedimentabile”.
În consecinţă, SE CRAIOVA SA a fost sancţionată cu o amendă de 50.000 de lei. Şi nu e prima oară anul acesta. A mai primit pentru poluare două amenzi de câte 10.000 de lei fiecare.
Totodată, Garda de Mediu Dolj va notifica Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj cu privire la neconformităţile constatate.