China vrea să hrănească 80 de milioane de oameni cu „orez de apă de mare”

China vrea să hrănească 80 de milioane de oameni cu „orez de apă de mare”

Oamenii de știință chinezi au dezvoltat noi tulpini de orez, rezistente la sare, pentru a asigura securitatea alimentară amenințată de creșterea nivelului mării.

Aceștia au realizat o cultură de test în Tianjin, municipalitate ce cuprinde districtul Jinghai, care a înregistrat anul trecut un randament mult mai mare decât media națională pentru producția de soiuri standard de orez, scrie South China Morning Post.

Districtul Jinghai din nordul Chinei nu este un paradis pentru cultivarea orezului. Situat de-a lungul coastei Mării Bohai, peste jumătate din terenul regiunii este alcătuit din sol sărat, alcalin, unde culturile nu pot supraviețui. Cu toate acestea, în toamna trecută, Jinghai a produs 100 de hectare de orez.

ADVERTISING

Secretul recoltei generoase îl reprezintă noile tulpini de orez rezistente la sare, dezvoltate de oamenii de știință chinezi.

Cunoscută sub numele de „orez de apă de mare”, deoarece este cultivată în soluri sărate situate lângă mare, tulpina a fost creată cu ajutorul unei gene din orezul sălbatic, care este mai rezistent la mediul salin și alcalin.

Descoperirea vine în timp ce China caută soluții pentru a-și asigura aprovizionarea internă cu alimente și energie, deoarece încălzirea globală și tensiunile geopolitice fac importurile mai puțin fiabile. China are o cincime din populația lumii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Orezul de apă de mare ar putea ajuta la îmbunătățirea producției de cereale a Chinei, aflată în fața unei situații extrem de complicate în ceea ce privește schimbările climatice și securitatea alimentară globală”, a spus Wan Jili, manager la Centrul de Cercetare și Dezvoltare pentru Orez.

Orezul de apă de mare, studiat din 1950

China a studiat orezul rezistent la sare cel puțin din anii 1950. Dar termenul „orez de apă de mare” a început să atragă atenția generală abia în ultimii ani, după ce regretatul Yuan Longping, cândva cel mai mare om de știință agricol al Chinei, a început să cerceteze ideea în 2012.

ADVERTISING

Yuan, cunoscut drept „părintele orezului hibrid”, este considerat un erou național pentru stimularea recoltelor de cereale și salvarea milioanelor de oameni de la foamete datorită cercetării sale asupra soiurilor hibride de orez, care au înregistrat un randament ridicat în anii 1970.

În 2016, el a selectat șase locații din țară, cu tipuri diferite de sol, care au fost transformate în câmpuri de testare pentru orez rezistent la sare.

În anul următor, China a înființat centrul de cercetare de la Qingdao, unde lucrează Wan Jili. Scopul institutului este de a recolta 30 de milioane de tone de orez folosind 6,7 milioane de hectare de teren sterp.

„Am putea hrăni încă 80 de milioane de oameni cu orez rezistent la sare”, a spus Yuan, într-un documentar difuzat în 2020. „Cercetătorii ca noi ar trebui să își asume responsabilitatea de a proteja securitatea alimentară”, a precizat el.

Schimbările climatice au făcut ca această sarcină să fie mai urgentă. Apele de pe coasta Chinei au crescut mai repede decât media globală în ultimii 40 de ani, o tendință îngrijorătoare, având în vedere dependența țării de coasta sa de est pentru producția de cereale.

Cultivarea cu succes a orezului rezistent la sare pe scară largă ar permite țării să utilizeze mai mult din terenul din ce în ce mai sărat din zonă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇