Chiar şi puţină poluare poate ucide – un studiu care răstoarnă ce știam până acum

Chiar şi puţină poluare poate ucide – un studiu care răstoarnă ce știam până acum

Chiar şi expunerea la niveluri reduse de poluare a aerului are un impact negativ asupra sănătăţii, arată un studiu realizat în una dintre cele mai curate ţări din lume.

Ştim deja cât de nociv este pentru sănătatea noastră să respirăm un aer cu concentraţii ridicate de poluare, însă în acest nou studiu poluarea aerului este examinată dintr-un unghi nou, scrie The Guardian. Astfel, cercetătorii au analizat situaţia Canadei, unde aerul este relativ curat, combinând datele a şapte milioane de canadieni, obţinute de la recensămintele din perioada 1981-2016, cu date privind poluarea aerului. Cercetarea a relevat că anual s-au înregistratt aproape 8.000 de decese timpurii din cauza poluării aerului.

ADVERTISING

Chiar şi în cazul canadienilor care locuiau în cele mai curate zone a fost constatat un impact asupra sănătăţii.  

Studiul a fost finanţat de Health Effects Institute din SUA, alături de alte două studii, unul realizat în Statele Unite şi celălalt în Europa. Toate cele trei studii au condus la concluzia că nu există o limită care să fie considerată sigură. Prin urmare, guvernele nu ar trebui să-şi concentreze eforturile asupra stabilirii unor ţinte pentru cel mai poluat aer pe care oamenii ar trebui să-l respire.

ADVERTISING

“Având în vedere că nu identificăm  un nivel ‘sigur’ al poluarii aerului, ar trebui să regândim abordarea şi să ne concentrăm pe reducerea continuă de la an la an, în loc să stabilim nişte concentraţii standard fixe care sunt revizuite la fiecare cinci până la zece ani. Impactul asupra sănătăţii este mult prea mare”, spune profesorul Michael Brauer de la Universitatea din Columbia Britanică, principalul autor al studiului din Canada.

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇