Bomba ecologică ce stă să explodeze. Petrolierul abandonat în larg care poate provoca unul dintre cele mai mari dezastre din istorie (Video)

Bomba ecologică ce stă să explodeze. Petrolierul abandonat în larg care poate provoca unul dintre cele mai mari dezastre din istorie (Video)

Națiunile Unite au declanșat în această săptămână o misiune de prevenire a unei catastrofe ecologice în Marea Roșie. În apropiere de coasta Yemenului se află o navă părăsită, cu o vechime de aproape o jumătate de secol și o încărcătură de 1,14 milioane de barili de țiței, care se poate scurge sau poate exploda în orice moment.

De șapte ani, petrolierul FSO Safer se află la doar nouă kilometri de coasta Yemenului. Abandonată în larg, nava se află acum într-o stare critică, iar situația riscă să se transforme într-un dezastru ecologic, relatează ABC News.

"Integritatea sa structurală este compromisă și se deteriorează rapid. Există un risc serios ca vasul să fie lovit de o mină plutitoare, să explodeze spontan sau să se rupă în orice moment", subliniază Națiunile Unite.

De-a lungul anilor au fost făcute mai multe apeluri pentru rezolvarea situației. În 2020, Inger Andersen, Director executiv la Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, a avertizat că dacă țițeiul de pe navă ajunge în apă, scurgerea va fi de patru ori mai mare decât cea provocată de dezastrul Exxon Valdez în 1989, care a afectat peste 2.080 de mile de coastă și a ucis mii de păsări, vidre de mare, sute de foci și aproape două duzini de balene ucigașe. Nici în prezent unele specii nu și-au revenit după acel incident considerat unul dintre cele mai mari dezastre ecologice, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOOA).

ADVERTISING

Ceea ce se întâmplă acum în Yemen ar pune o presiune mai mare pe mediul din această regiune. Decenii la rând, milioane de barili de petrol au fost vărsate în Delta Nigerului, pe coasta Africii de Vest, ducând la distrugeri ale ecosistemului, procese și proteste.

Dacă epava petrolierului s-ar sparge, ONU estimează că operațiunile de curățare a zonei ar costa 20 de miliarde de dolari, iar dezastrul ar afecta 17 milioane de oameni, dar ar distruge și recifurile de corali, mangrovele și alte forme de viață marină, rezultând "una dintre cele mai grave scurgeri din țiței din istoria omenirii".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Comunitățile de pe țărm ar fi cele mai lovite. Sute de mii de locuri de muncă din industria de pescuit s-ar pierde aproape peste noapte. Ar dura 25 de ani ca stocurile de pește să se refacă", a transmis organizația.

S-a ajuns aici din cauza războiului civil din Yemen care a izbucnit în 2014, între forțele guvernamentale și rebelii șiiți houthi. Nava a devenit un element de negociere între cele două părți, însă în 2015 toate operațiunile de pe navă au fost oprite.

Misiunea oficială de prevenire a dezastrului a început la un an după ce Națiunile Unite au lansat o campanie de strângere de fonduri. Organizația a estimat costul misiunii la 144 de milioane de dolari și avea o mare parte din sumă, însă mai are nevoie de o sumă cuprinsă între 24 și 29 de milioane de dolari.

ADVERTISING

Chiar și cu acest minus important, misiunea considerată de risc înalt a primit undă verde. Operațiunea are două etape:

  • Faza de urgență constă în transferarea țițeiului din petrolier într-un alt vas, Nautica. Echipajul care se va ocupa de această operațiune a început să inspecteze instalațiile de pe FSO Safer pentru a se asigura că transferul poate avea loc în condiții optime.
  • În a doua fază, Nautica, cu țițeiul la bord, va fi conectată la un sistem catenar de ancorare, conceput pentru a ghida nave de mari dimensiuni. FSO Safer, care va păstra o cantitate considerabilă de țiței rămas și va reprezenta o amenințare semnificativă pentru mediu, va fi remorcată la un depozit de deșeuri.

Națiunile Unite speră că până la apropierea de sfârșitul operațiunii se vor strânge și cele aproape 30 de milioane de dolari de care mai e nevoie.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇