Schimbările climatice amenință și balenele. Un studiu recent arată că balenele cenușii din Pacific s-au micșorat cu nu mai puțin de 13% în ultimele două decenii.
Cercetătorii au monitorizat un grup de aproximativ 200 de balene cenușii care trăiesc în nord-estul Oceanului Pacific.
Comparând dimensiunile lor actuale cu cele ale balenelor de acum 20-40 de ani, oamenii de știință au făcut o descoperire îngrijorătoare. Balenele nou-născute în 2020 sunt în medie cu 1,65 metri mai mici decât cele venite pe lume în anul 2000.
Scăderea dramatică în dimensiuni este și mai accentuată în cazul femelelor balene. Istoric mai înalte decât masculii, acestea au acum aceeași înălțime, semn că ceva le afectează grav dezvoltarea.
Acest grup de balene, care sunt mai mici și mai slabe, se află într-o stare de sănătate mai precară decât celelalte.
„Știm acum că trupurile lor s-au micșorat în ultimii 20-40 de ani, ceea ce poate fi un prim semn că populația este în pericol de a scădea", a declarat pentru AFP Kevin Bierlich, coautor al studiului.
Potrivit cercetătorilor, micșorarea balenelor are la bază criza climatică mondială care perturbă curenții oceanici esențiali pentru dezvoltarea planctonului - hrana de bază a balenelor.
Consecințele scăderii în dimensiuni pot fi grave. Balenele mai mici ar avea șanse mai mici de supraviețuire, de reproducere, dar și o vulnerabilitate sporită în fața amenințărilor.
Dacă micșorarea balenelor continuă în acest ritm alarmant, ar putea duce la dispariția unor întregi populații într-un viitor nu prea îndepărtat.
Balenele cenușii din Pacific nu sunt singurele care se confruntă cu acest fenomen periculos. Și balenele drepte din Atlanticul de Nord, o specie critică periclitată, și-au redus dimensiunile în ultimii ani, arată un alt studiu recent.