Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis.
„Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, iar acesta este cel mai frumos, care simbolic dă startul sezonului de vizitare! Zilele următoare se vor deschide tot mai mulți, iar noi vă invităm să îi admirați!
Ca de obicei, vă rugăm să respectați indicatoarele din rezervație, să păstrați poteca de vizitare pentru a nu călca alte plante și bujori mici, să respectați zona și delimitările ei", a scris Ciprian Cenan pe Facebook.
Rezervația de Bujori de Stepă (Paeonia tenuifolia) de la Zau de Câmpie, unică din Europa și cel mai înalt loc din lume în care această floare s-a adaptat, este situată la 5 kilometri de centrul comunei, într-un cadru natural neatins de modernizare, în mijlocul naturii.
Bujorii de Stepă de la Zau de Câmpie înfloresc în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie, în funcție de temperatură, rămân înfloriți doar șapte zile, au o înălțime între 10 până la 30 de centimetri și au florile de culoarea roșu aprins, care le conferă un farmec unic.
Pe lângă legenda care circulă în Zau de Câmpie, există și o serie de documente care atestă faptul că rezervația mureșeană de bujori de stepă a fost înființată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul școlii românești de botanică, iar suprafața inițială era de 2,5 hectare.
Cel care a salvat bujorul de stepă de la dispariție și a extins suprafața rezervației la 3,5 hectare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost Marcu Sâncrăianu, din Zau de Câmpie.
Rezervația de bujori de stepă de la Zau de Câmpie a fost dezvoltată datorită efortului de peste 60 de ani depus de Marcu Sâncrăianu, care i-a îngrijit până la vârsta de 91 de ani, continuat de ucenicul acestuia, Octavian Călugăr, din 2008 până în luna septembrie 2017, când a fost răpus de o boală de inimă, iar din 2017, custode onorific a devenit Ciprian Cenan.