Apa potabilă sau cum a devenit meteorologia cea mai redutabilă armă din lumea spionajului arctic. Studiu de caz: Groenlanda, noua obsesie imobiliară a lui Donald Trump

Apa potabilă sau cum a devenit meteorologia cea mai redutabilă armă din lumea spionajului arctic. Studiu de caz: Groenlanda, noua obsesie imobiliară a lui Donald Trump
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Să luăm o cană de cafea fierbinte și să deschidem o hartă. Ideal, una de hârtie foșnitoare, pe care pot fi trasate cu creionul (întotdeauna roșu) linii impecabil de drepte (mereu ajutați de o riglă sau echer).

Subiectul este despre Groenlanda, vastul teritoriu din nordul Atlanticului scos din anonimat de Donald Trump, vechiul și noul președinte al SUA, revenit acum în forță la una din obsesiile manifestate încă în primul mandat: Statele Unite trebuie să preia, nici mai mult, nici mai puțin, „proprietatea și controlul” asupra acestei regiuni autonome a Danemarcei.

ADVERTISING

Trump a făcut cererea cu flegma specifică miliardarului care cumpără magazinul de după colț pentru a-și construi un zgârie-nori pe terenul nou obținut. Iar dacă groenlandezii nu vor, to hell with them: armata americană poate prelua insula prin forță, la o adică. Cine să i se opună? Regele Frederik al Danemarcei? Putin?

Dar de ce e, brusc, Groenlanda atât de prețioasă și râvnită de cel mai puternic om din lume? Conform CIA World Factbook (altminteri, una din cele mai bine documentate surse de informații publice despre țările din lumea în care trăim), Groenlanda, la cei peste 2 milioane de kilometri pătrați, („aproximativ de trei ori suprafața Texasului”) este cea mai mare insulă de pe planetă (Australia nu se pune, deoarece ea joacă demult în liga continentală).

ADVERTISING

Populație: 57.751. Păduri: 0%. Teren arabil: 0%. Suprafață totală pășuni: 0,6%. PIB: 3,8 miliarde de dolari. Industrie: creștere animale (oi, vite, reni) și pescuit. Ce se produce aici? Pește, pește, și iarăși pește.

Imn: „Nunarput utoqqarsuanngoravit” (traducere aproximativă: „Tărâmul nostru strămoșesc”). Nu există rețea feroviară, nu există șosele sau autostrăzi. Transportul se face doar cu bărci sau sănii trase de câini. Și mai ales pe calea aerului: insula are nu mai puțin de 80 de aeroporturi și heilporturi. 

ADVERTISING

Desigur, aici există vaste resurse neexploatate de gaz, petrol și zăcăminte de uraniu, diamante și platină. Plus, să nu uităm uriașul spațiu virgin care provoacă deliruri oricărui magnat din real estate.

Citeşte informaţiile integral in articolul publicat de PressOne


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇