Apa Mării Negre a devenit pe alocuri galbenă. Un biolog explică fenomenul

Apa Mării Negre a devenit pe alocuri galbenă. Un biolog explică fenomenul

În nordul Mării Negre, pe coastele Peninsulei Crimeea, apele au devenit galbene din cauza unei furtuni puternice care a ridicat la suprafață argila și nămolul de pe fundul mării.

Fenomenul a putut fi observat cel mai bine lângă orașele Sevastopol și Yevpatoria, iar biologul Adrian Bîlbă a explicat la Digi24 ce s-a întâmplat, de fapt.

Не Чёрное море

„Nordul Mării Negre este puțin adânc. Vorbim de sudul Sevastopolului, sunt coaste litorale cu apă foarte putin adâncă, e o zonă secetoasă și când bate vântul, în mare se aruncă mii de tone de nisip și de praf. Acest praf se depune, iar atunci când marea se învolburează îl ridică.

ADVERTISING

(…) Acum Crimeea suferă de secetă, iar în acest context de ariditate în ultimii ani a generat o cantitate mare de praf aruncată în apă.

Dacă, de exemplu, în zona noastră a Mării Negre apa este brună de la sedimentele aduse de Dunăre, sedimente pe bază mai mult de nămol, dincoace este vorba de un sediment argilos, care are culoarea gălbuie.

Nu este nimic anormal, însă câteodată apar astfel de fenomene. Bate un vânt neobișnuit, marea se agită și ridică aceste sedimente. Nu este un fenomen frecvent, se întâmplă destul de rar".

ADVERTISING

Din fericire, fauna este puțin afectată, susține omul de știință.

"În acea parte, marea este foarte puțin sărată și vietățile marine sunt mai puțin reprezentate decât în zona de sud. În consecință, fauna de pe fundul mării este puțin afectată de aceste fenomene", a mai precizat biologul Adrian Bîlbă, la Digi24.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇