Pe data de 2 februarie a avut loc priminul eveniment al Asociației Terra Gloria (ONG) în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” – Oradea și Sere IMD. În cadrul acestui eveniment au sărbătorit ”Ziua Mondială a Zonelor Umede”, desemnată încă din 1971, când a fost semnată Convenția Ramsar (Iran), un act internațional sub egida UNESCO, care stabilește reguli de protecție a ecosistemelor formate din zone umede.
Invitați speciali
Drd. Codrean Diana – Arhitect peisagist – absolventă a specializării Peisagistică, și în prezent – doctorandă în cadrul Facultății de Horticultura USAMV Cluj-Napoca
Ing. Pásztor Sándor – director Administrația Bazinală de Apă Crișuri
Dr. Ing. Abilitat Bora Florin Dumitru – USAMV Cluj Napoca
Acs Andrei – de la Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor
Togor George Claudiu – de la ECOTOP Oradea
Carțiș Horea – Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate
Moderator: Dr. ing. Felföldi Zoltán, președinte Asociația Terra Gloria Cluj-Napoca, Doctor în Horticultură.
Zonele umede sunt definite ca suprafețe acoperite, permanent sau temporar, de ape puțin adânci. Acestea se găsesc la limita dintre ecosistemele acvatice și cele terestre și pot fi atât naturale cât și antropice. Zonele umede sunt habitate formate din ape stătătoare sau curgătoare, indiferent că au în constituire apă dulce, sărată sau salmastră. Exemple de astfel de ecosisteme sunt: mlaștinile, lacurile, râurile, văile inundabile, luncile râurilor, pădurile ripariene, plajele nisipoase sau deltele.
Țara noastră deține 20 zone umede desemnate de Convenția Ramsar, ce se întind pe o suprafață de peste un milion de hectare.
De ce sunt importante zonele umede?
- funcţionează ca adevărate staţii de depoluare a apei
- oferă habitat pentru pentru păsări şi peşti
- constituie zone de recreere
- oferă oportunităţi pentru pescuit, vânătoare, observaţii ştiinţifice
- acționează ca un burete natural împotriva inundațiilor și a secetei
- constituie un mijloc vital de stocare a carbonului.
Dezbaterea a fost transmisa in direct pe YouTube, pentru cei care nu au reusit să vizioneze acest eveniment poate fi revizuit pe link-ul: https://www.youtube.com/live/J8FRPGOfNBM?feature=share
Scopul principal al acestui eveniment a fost conștientizării publicului privind rolul vital al zonelor umede și a rezervațiilor naturale. Este timpul să reexaminăm și să reevaluăm relația noastră cu natura.
La dezbateri au participat invitați speciali de la instituții locale, Administrația Bazinală de Apă Crișuri, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, ECOTOP Oradea, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Arhitect peisagist, Cercetători ștințiifici. Invitați care au avut un cuvânt de spus în ceea ce privește protejarea acestor zone umede și a rezervațiilor naturale, cu proiecte durabile demarate dea-lungul aniilor, cu implicare constantă și cu încurajarea comunităților locale să fie mai protectori față de biodiversitate și tot ceea ce înseamna habitate terestre, care includ păduri, pășuni, zone umede și deșerturi.
Pe durata evenimentul s-a dicutat despre cum am putea noi oamenii elabora un plan de restaurare pentru zonele umede?
Care sunt proiectele de renaturare propuse de Administrația Bazinală de Apă Crișuri?
Cât durează implementarea unor proiecte de renaturare și dacă pot fi sprijinite și prin fonduri europene?
Ce schimbări am putea face pentru supraexploatarea apei și poluarea din agricultură?
De ce sunt importante zonele umede?
Cum am putea intervenii pentru refacerea florei și faunei native?
Cum am putea implica comunitățiile în protejarea acestor zone umede?
Ce proiecte noi se vor derula în anul 2023 și dacă sunt noutăți despre conservarea Defileului Crișului repede?
Sustinători și parteneri: Societatea de Horticultură și Silvicultură din Transilvania (SHST), Societatea Română a Horticultorilor, Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare rurală USAMV Cluj-Napoca, FAN MEDIA Oradea, spotmedia.ro, eEco.ro, green-report.ro, FermadeTractoare.ro, Pepiniera pomicolă Crisplant – Aiud, Fermierul grup de facebook 1k, Yuksel, Natur Grup, First Event, Revista-Ferma, SuperEvents Oradea.