Redactorul șef al revistei germane Die Aktuelle, Anne Hoffmann, care a publicat un „interviu” cu Michael Schumacher generat de inteligența artificială, a fost demis, deși revista și-a cerut scuze familiei campionului.
Potrivit BBC, editorul revistei și-a cerut scuze familiei legendei din Formula 1, după ce a publicat „interviul” cu Michael Schumacher generat de inteligența artificială.
Schumacher, de șapte ori campion mondial, a suferit răni grave la cap într-un accident de schi în decembrie 2013 și de atunci nu a mai fost văzut în public.
Revista Die Aktuelle a publicat o copertă cu titlul „Michael Schumacher, primul interviu”. Un slogan sub o fotografie zâmbitoare a lui Schumacher „a sunat înșelător de real”, iar în articol a reieșit că presupusele citate au fost produse de AI.
Articolul a fost realizat cu ajutorul unui program de inteligență artificială numit charatcter.ai, care a generat în mod artificial „citate” ale lui Schumacher despre sănătatea și familia sa.
„Pot, cu ajutorul echipei mele, să stau în picioare de unul singur și chiar să merg încet câțiva pași”, se putea citi în „citatele” lui Schumacher.
„Soția mea și copiii mei au fost o binecuvântare pentru mine și fără ei nu aș fi reușit. Bineînțeles că și ei sunt foarte triști, cum s-a întâmplat totul. Ei mă susțin și sunt ferm alături de mine”.
Familia lui Schumacher a declarat vineri că intenționează să ia măsuri legale împotriva revistei, iar în weekend editorul acesteia a prezentat scuze.
„Acest articol de prost gust și înșelător nu ar fi trebuit să apară niciodată. Nu respectă în niciun caz standardele de jurnalism pe care noi - și cititorii noștri - le așteptăm”, a declarat Bianca Pohlmann, director general al Funke media group.
„Ca urmare a publicării acestui articol, se vor trage consecințe imediate asupra personalului. Redactorul-șef al Die Aktuelle, Anne Hoffmann, care a deținut responsabilitatea jurnalistică pentru acest ziar din 2009, va fi eliberată din funcție începând de astăzi”.
Din 2014 nu se mai știe aproape nimic
În urma accidentului de schi, Schumacher a fost plasat în comă indusă și a fost adus acasă în septembrie 2014, starea sa medicală fiind de atunci păstrată privată de către familia sa.
Schumacher, în vârstă de 54 de ani, a câștigat două dintre titlurile mondiale de piloți în Formula 1 cu Benetton, în 1994 și 1995, în timp ce pentru Ferrari a obținut cinci titluri consecutive între 2000 și 2004.
Cele șapte titluri în F1 reprezintă un record împărțit împreună cu Lewis Hamilton, în timp ce Schumacher a obținut 91 de victorii în curse de-a lungul carierei sale, un record pe care Hamilton l-a depășit în 2020.
Germanul s-a retras inițial din curse în 2006, dar a revenit în 2010, înainte de a se retrage din nou doi ani mai târziu.
Fiul lui Schumacher, Mick, a pilotat pentru Haas în F1, iar în prezent este pilot de rezervă la Mercedes.
Într-un documentar Netflix din 2021, soția lui Schumacher, Corinna, a declarat: „Trăim împreună acasă. Facem terapie. Facem tot ce putem pentru ca Michael să se simtă mai bine și să ne asigurăm că se simte confortabil și, pur și simplu, să simtă familia noastră, legătura noastră. Încercăm să continuăm ca o familie, așa cum îi plăcea lui Michael și încă îi place. Și ne continuăm viețile. „Privatul este privat'” - așa cum spunea el întotdeauna. Este foarte important pentru mine ca el să se poată bucura în continuare de viața lui privată cât mai mult posibil. Michael ne-a protejat întotdeauna, iar acum noi îl protejăm pe Michael”.