Pericolul fotografiilor cu copii postate pe Internet. Sharenting va fi interzis prin lege în Franța

Pericolul fotografiilor cu copii postate pe Internet. Sharenting va fi interzis prin lege în Franța
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mulți părinți distribuie masiv imagini cu copiii lor pe rețelele de socializare. Franța este prima țară din lume care intenționează să ia atitudine prin lege împotriva acestei practici.

Comportamentul adulților în mediul online nu numai că încalcă dreptul la propria imagine, ci îi expune pe copii și anumitor riscuri.

Nașterea unui bebeluș, primul surâs, primii lui pași – părinții se bucură peste măsură de aceste momente unice din viața copiilor lor. Frecvent, momentele frumoase sunt imortalizate și arătate în cercul de rude și prieteni.

Dar câtă vreme albumul cu poze a fost așezat la loc pe raft, n-a fost niciodată o problemă. Odată cu apariția platformelor de socializare, însă, fotografiile cu copii sunt postate în mediul online – lucru ce poate avea consecințe nedorite.

1.300 de fotografii înainte de împlinirea vârstei de 13 ani

„Frecvent este vorba de recunoaștere prin mecanisme precum inimioare sau like-uri“, explică Sophie Pohle de la organizația Kinderhilfswerk din Berlin. Între altele, oamenii postează ecografii cu fetuși, poze făcute la aniversări, la plajă sau în prima zi de școală.

ADVERTISING

„În principiu, nu există nimic din ce nu e arătat.” Uneori, copiii mici sunt folosiți pentru a face reclamă la îmbrăcăminte pentru bebeluși sau produse cosmetice, alături de influenceri.

Fiecare persoană are dreptul la propria imagine – lucru valabil și în cazul copiilor sau, mai ales, în cazul lor.

Fostul comisar pentru protecția copilului din Anglia, Anne Longfield, avertiza într-un raport din 2018 că, în cazul fiecărui copil, circulă pe Internet, în medie, 1.300 de fotografii înainte ca acesta să împlinească 13 ani. Fenomenul poartă chiar și un nume: "Sharenting".

Postări cu consecințe

Internetul nu uită nimic. Or, tocmai acest adevăr des rostit ar putea deveni o problemă, mai ales atunci când copiii nu sunt fericiți cu pozele postate de părinții lor.

„Uneori, ceea ce părinților li se pare drăgălaș copiii percep ca fiind penibil. Și când circulă așa ceva în spațiul public poate deveni terenul propice pentru mobbing, insulte sau ură“, spune Sophie Pohle.

ADVERTISING

O problemă ar putea fi chiar și mai târziu, în situația în care aplică pentru un job. „Departamentul de recrutare poate să caute pe Google informații despre candidat și ar putea să dea peste fotografii într-adevăr neplăcute.“

Pentru a atrage atenția asupra riscurilor, bloggerița Toyah Diebel a inițiat în 2019 proiectul #deinkindauchnicht (Nu și copilul tău).

Mai mult, frecvent, în fotografii nu apare doar chipul copilului, ci și spațiul personal: camera, casa, grădina. Din textele care însoțesc fotografia reies alte informații, cum ar fi numele copilului și/sau data nașterii.

„Uneori, puse cap la cap, datele pot fi folosite pentru a afla adresa copilului“, avertizează Sophie Pohle. Or, nu numai sub aspectul protecției datelor personale este o problemă, adaugă ea. „Există întotdeauna și riscul ca asemenea informații și fotografii să ajungă pe mâinile cui nu trebuie, cum ar fi în cercurile de pedofili.“

ADVERTISING

În 2019, portalul online german jugendschutz.net sublinia într-un raport că „Serviciul Instagram este folosit abuziv pentru crearea de rețele de către persoanele cu interes sexual față de copii. De exemplu, imagini cu copii sunt colectate, apoi însoțite de hashtags și comentarii cu tentă sexuală și distribuite“.

„Părinții sunt conștienți de faptul că expunerea pe Facebook, TikTok sau Instagram este problematică“, adaugă Sophie Pohle. „În același timp, însă, li se pare că funcțiile sau aplicațiile de mesagerie sunt relativ private și cu atât mai dezinhibați partajează poze acolo.“  

„Cheia problemei este cât de mare este simțul responsabilității părinților într-un astfel de loc și modul în care lucrul acesta se reflectă în setările privind confidențialitatea pe rețelele relevante. Îmi partajez fotografiile cu toată lumea sau doar cu urmăritorii mei?“, adaugă Pohle. 

Nici în conversațiile private nu există certitudinea că o fotografie nu va fi trimisă mai departe fără a cere acordul.  

Franța: Sharenting va fi interzis prin lege 

Pentru a împiedica răspândirea excesivă a imaginilor care lezează demnitatea persoanei, Franța vrea să adopte o măsură unică la nivel mondial: părinților li s-ar putea interzice prin lege să posteze pe rețelele de socializare poze cu copiii lor, fără permisiunea acestora.

În eventualitatea unor dezacorduri între părinți privind expunerea minorilor în spațiul online, se pot lua măsuri legale. Iar în cazuri extreme părinții și-ar putea pierde drepturile asupra imaginilor în care apar copiii lor.   

Noul proiect de lege acordă o atenție deosebită „exploatării imaginilor cu copii pe platformele online“. Veniturile realizate din folosirea imaginilor cu copii în scop comercial vor trebui depuse într-un cont de care vor dispune copiii începând de la vârsta de 16 ani.

În plus, viitoarea lege stipulează „dreptul la uitare“, conform căruia, ulterior, copiii pot elimina din rețea fotografiile și înregistrările video.  

Dreptul copilului de a decide 

Sophie Pohle consideră bun proiectul francezilor. Acesta întărește drepturile personale ale minorilor deja stipulate în Convenția ONU privind drepturile copilului. „Ideea nu este de a interzice publicarea imaginilor cu copii, ci de a preveni utilizarea excesivă și defăimătoare a acestora pe rețelele de socializare“, subliniază Pohle.  

„Dreptul la propria imagine include și libertatea de decizie a fiecărui individ de a-și expune imaginea în spațiul public sau nu. De aceea, este important să-i implicăm și pe copii într-o asemenea hotărâre, să acceptăm un eventual refuz din partea lor, nu să-i ignorăm.“ 

Proiectul legislativ din Franța este unic în lume. Informarea este cel mai bun mijloc de a proteja copiii de consecințele nedorite ale fenomenului numit Sharenting. În grădinițe, școli, pe platformele de socializare și în rândul părinților.

„În primul rând, familiile trebuie să-și dezvolte o gândire comună privind folosirea fotografiilor lor cu respect și responsabilitate„ adaugă Pohle.  

„Fiindcă, cel târziu din momentul în care au propriul telefon inteligent, copiii intră pe rețelele de socializare. Și sunt puternic influențați de comportamentul anterior al părinților.“

Thomas Latschan


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇