Ministerul german de Interne, avertisment înainte de alegeri: Circulă fake-uri cu AfD!

Ministerul german de Interne, avertisment înainte de alegeri: Circulă fake-uri cu AfD!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe Internet au apărut recent materiale video privind aşa-zise manipulări ale buletinelor de vot în dauna formaţiunii populiste de dreapta AfD. Urmele par să conducă spre Rusia.

În preajma alegerilor parlamentare din Germania instituţiile de siguranţă ale Germaniei au înregistrat presupuse cazuri de dezinformare în mediile de socializare cu implicarea Rusiei.

Concret există indicii care sugerează o legătură cu campania "Storm 1516", deoarece "căile de diseminare ale mesajului sunt foarte asemănătoare şi fiindcă materialele video sunt foarte asemănătoare", a comunicat Ministerul de Interne de la Berlin.

Instituţia se referă în context la două materiale video care şi-au făcut apariţia în cursul acestei săptămâni. Ele sugerează că formaţiunea Alternativa pentru Germania (AfD), calificată de oficiul de contraspionaj "Verfassungsschutz" drept parţial de extremă dreaptă, ar urma să fie dezavantajată la alegerile parlamentare de duminică.

Videouri fake cu voturi pro-AfD distruse

În materialele video fake au fost arătate buletine de vot falsificate din Leipzig, în regiunea Saxonia din estul Germaniei, pe care AfD nu se regăseşte.

Într-un alt video se arată cum la Hamburg, în nordul Germaniei, buletine de vot prin corespondenţă în favoarea AfD sunt distruse cu un aparat de tocat hârtie.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că "materialele video nu au o arie largă de răspândire, dar se poate recunoaşte încercarea de influenţare a alegerilor parlamentare anticipate".

În sondaje Alternativa pentru Germania se află pe locul doi în preferinţele electoratului, în urma formaţiunilor conservatoare CDU/CSU, devansând detaşat social-democraţii cancelarului Olaf Scholz.

În cazul din Leipzig, Oficiul Regional din Saxonia pentru Combaterea Criminalităţii a iniţiat între timp o anchetă. În privinţa cazului din Hamburg, şeful Comisiei Electorale regionale a declarat că materialul video care circulă pe reţelele de socializare este fals şi asta se poate cu uşurinţă recunoaşte.

Similitudini cu campania electorală din SUA

Ministerul de Interne german a evidenţiat "paralele puternice" cu campania electorală din SUA de anul trecut. Materiale video falsificate au fost şi atunci atribuite campaniei "Storm 1516", calificată de serviciile secrete americane drept "operaţiune rusească de influenţare".

Obiectivul operaţiunilor de acest fel este "distrugerea încrederii în democraţie şi lansarea unor dubii privind echitatea procesului electoral", a subliniat purtătorul de cuvânt al ministerului.

El a asigurat că în acest sfârşit de săptămână, când au loc alegerile, a fost asigurat un strâns contact între instituţii pentru a face publice rapid eventuale noi incidente de acest fel.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇