Lege revoluționară adoptată de Parlamentul European: Presa va fi mai protejată, dar și obligată să-și prezinte patronii și publicitatea plătită de stat

Lege revoluționară adoptată de Parlamentul European: Presa va fi mai protejată, dar și obligată să-și prezinte patronii și publicitatea plătită de stat
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Parlamentul European a adoptat o lege revoluționară pentru protejarea independenței presei.

Legea libertății media – propusă pentru prima dată de Comisie în septembrie 2022 – a fost adoptată miercuri, cu 464 de voturi pentru, 92 împotrivă și 65 abțineri.

Actul va obliga guvernele UE să protejeze mai bine mass-media împotriva interferențelor politice și să limiteze utilizarea programelor de spionaj împotriva jurnaliștilor.

Organele de presă vor trebui, însă, să-şi dezvăluie în mod transparent patronii, sursele de finanțare și publicitatea de stat, scrie Euronews.

Un organism special, numit Consiliul European pentru Servicii Media, va fi înființat pentru a supraveghea implementarea acestei legi.

ADVERTISING

Este pentru prima dată când UE adoptă o reglementare pentru a proteja presa liberă, considerată un pilon al democrației europene.

Totul a plecat de la dezinformarea generalizată, lipsa transparenței în ceea ce privește proprietarii mass-media și presiunea tot mai mare asupra jurnaliștilor, care au determinat UE să ia poziţie.

Şefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că PE a "făcut istorie" adoptând această lege și a omagiat memoria jurnaliștilor precum Daphne Caruana Galizia din Malta și Ján Kuciak din Slovacia, ambii uciși pentru că au spus adevărul despre afacerile Puterii.

ONG-ul Reporteri Fără Frontiere a descris adoptarea legii drept un "mare pas înainte pentru dreptul la informare în cadrul Uniunii Europene".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Věra Jourová, comisar european pentru valori și transparență, a declarat Parlamentului că noua lege va trimite un "mesaj clar celor care doresc să slăbească democrația".

Sabine Verheyen (eurodeputat german din PPE), care a fost responsabilă de acest dosar, a declarat că noua lege va permite mass-media să devină mai independentă față de influența autorităților statale, în condiţiile în care s-a observat regresul libertății presei în mai multe state membre.

În timp ce mai multe țări nordice ale UE, inclusiv Irlanda, Finlanda și Suedia, se clasează printre primele 5 țări din lume pentru independența mass-media, alte țări stau mult mai prost. Grecia se clasează doar pe locul 107 la nivel global.

ADVERTISING

Verheyen a declarat că noul Consiliu European pentru Servicii Media va putea trage la răspundere atât guvernele, cât și organele de presă, prin elaborarea de opinii independente și medierea disputelor.

Țările UE obțin scutire pentru spionaj

Parlamentul sperase că legea va introduce o interdicție completă asupra folosirii programelor de spionaj împotriva jurnaliștilor, după ce soft-uri precum Pegasus și Predator au fost utilizate pentru a spiona jurnaliști din Grecia, Ungaria, Polonia și Spania.

"Ne-ar fi plăcut să avem o formulare mai puternică în ceea ce privește spyware-ul, dar acest lucru nu a fost ceva ce am putut obține", a recunoscut Verheyen.

Dar câteva state membre - inclusiv Franța, Italia, Malta, Grecia, Cipru, Suedia și Finlanda - au cerut o scutire care să permită guvernelor să asculte convorbirile dintre jurnaliști și sursele lor, în caz de amenințare la adresa securității naționale.

Verheyen a explicat că, potrivit noii legi, guvernele UE vor putea utiliza software de monitorizare împotriva jurnaliștilor doar ca mecanism de 'ultimă soluție', în situația în care există un motiv legal.

Jurnaliștii ale căror echipamente sunt compromise din motive de securitate națională vor trebui de asemenea să fie informați cu privire la măsurile luate împotriva lor, a adăugat ea, asigurând totodată că nu vor exista "restricţii privind munca de investigație desfășurată de jurnaliști."

Eurodeputatul olandeză Sophie in 't Veld, din grupul Renew, a salutat noile restricții privind programele de monitorizare, dar a avertizat Comisia Europeană să nu permită guvernelor UE să continue să submineze libertatea presei și drepturile jurnaliștilor.

"Sunt multe guverne în interiorul Uniunii Europene care nu își doresc să fie supravegheate," a declarat ea Parlamentului marți, cerând Comisiei să impună cu fermitate noile reguli și să împiedice statele membre să își încalce responsabilitățile.

În răspuns la preocupările sale, Jourová a declarat; "Vom urmări cum statele membre fac față sarcinii clare de a stabili organe de aplicare a legii cu adevărat independente."

Legea privind libertatea presei va reveni acum la Consiliul UE, înainte de a putea fi adoptată oficial ca lege.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇