Canada și Olanda au lansat o inițiativă globală de combatere a dezinformării, Declarația Globală privind Integritatea Informațiilor Online, un set de principii și acțiuni care să asigure un spațiu informațional sigur și transparent.
Termenul „integritate a informațiilor” este definit în această Declarație ca un ecosistem informațional care produce informații precise, de încredere, ceea ce înseamnă că oamenii se pot baza pe acuratețea informațiilor pe care le accesează, se arată într-un comunicat al Guvernului Canadei.
”Folosind termenul „integritate a informației”, dorim să oferim o viziune pozitivă asupra unui ecosistem informațional mai larg care respectă drepturile omului și sprijină societățile deschise, sigure, prospere și democratice”, spun inițiatorii.
Inteligența artificială generativă (AI) și alte sisteme AI au oferit oportunități fără precedent de dezvoltare și inovare. Cu toate acestea, tehnologia deține și potențialul de a contesta integritatea ecosistemului informațional online cu produse generative de inteligență artificială, ceea ce face din ce în ce mai dificil pentru public să identifice informațiile corecte.
Aceste evoluții riscă să facă din inteligența artificială un instrument care să permită răspândirea dezinformării la o viteză și o scară mult mai mari decât oricând.
Declarația stabilește un set de angajamente din partea statelor participante pentru a proteja și promova integritatea informațiilor online. Se bazează pe dreptul internațional, în special pe tratatele privind drepturile omului, ca fundament al bunei guvernări care transcende granițele, promovează egalitatea și libertatea de exprimare.
Declarația stabilește, de asemenea, ca platformele online să adopte o abordare care să respecte drepturile omului și să utilizeze practici de afaceri care contribuie la un ecosistem informațional sănătos online.
Statele participante se angajează, printre altele:
- Să respecte toate drepturile omului care sunt esențiale pentru menținerea integrității informațiilor, inclusiv dreptul la libertatea de opinie și exprimare și libertatea de a căuta, primi și distribui informații, indiferent de frontiere.
- Să monitorizeze dezvoltarea rapidă a tehnologiilor emergente, cum ar fi inteligența artificială generativă, inclusiv prin forumuri cu mai multe părți interesate, pentru a identifica posibilele riscuri, beneficii și oportunități pentru ecosistemul informațional online și pentru a se asigura că măsurile adoptate respectă drepturile omului și promovează dreptul internațional.
- Să promoveze accesul utilizatorilor la conținut online divers, inclusiv surse naționale și internaționale de știri și informații și să încurajeze eforturile care promovează diversitatea conținutului online.
- Să promoveze și să respecte mass-media și jurnalismul pluralist și să protejeze accesul la conținutul media ca o măsură de combatere a dezinformării.
- Să sprijine inițiativele care consolidează educația civică online.
- Să ia măsuri active pentru a combate dezinformarea care vizează femeile, persoanele LGBTIQ+, persoanele cu dizabilități și popoarele indigene, recunoscând că femeile, adolescenții și fetele, în toată diversitatea lor, persoanele aparținând minorităților și persoanele aflate în situații vulnerabile sunt vizate și afectate în mod specific.
Mai multe țări au semnat Declarația, dar România nu se află printre ele:
Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, Costa Rica, Cehia, Danemarca, Republica Dominicană, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Kenya, Letonia, Lituania, Luxemburg, R.Moldova, Olanda, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Polonia, Coreea de Sud, Slovacia, Spania, Suedia, Elveția, Marea Britanie, Uruguay, Statele Unite.