Fact checking-ul săptămânii: Afirmații înșelătoare despre situația din Transnistria

Fact checking-ul săptămânii: Afirmații înșelătoare despre situația din Transnistria

În contextul războiului din Ucraina și al tensiunilor recente din Transnistria, o serie de narațiuni alarmiste despre presupusul rol al României într-un posibil conflict din regiunea separatistă au fost răspândite în spațiul online. Aceste narațiuni susțin că „Occidentul înarmează Moldova pentru a declanșa un război în Transnistria” sau că „NATO și Ucraina se pregătesc să deschidă un al doilea front în Transnistria”, cu „participarea militară a României în conflict”.

Care sunt faptele?

De la începutul războiului din Ucraina, Republica Moldova a devenit o zonă de mare interes, având în vedere situația din regiunea separatistă Transnistria, unde Federația Rusă menține o forță de 1.500 de soldați. Încă din primele luni ale invaziei, generalul-maior rus Rustam Minnekaev a recunoscut că unul dintre scopurile „operațiunii militare speciale” a Moscovei a fost crearea unui coridor terestru către Transnistria.

ADVERTISING

În ultimele luni, demersurile de a crea instabilitate în Republica Moldova au devenit chiar și mai vizibile. Pe 23 februarie 2023, canalul Telegram al Ministerului rus al Apărării a postat informații despre un presupus atac ucrainean asupra regiunii separatiste.  Autoritățile și mass-media de stat ruse au diseminat aceste acuzații în spațiul online, promovând anumite narațiuni: „Occidentul înarmează Moldova pentru a duce un război în Transnistria” și „NATO și Ucraina se pregătesc să deschidă un al doilea front în Transnistria”.

Și în România aceste afirmații și acuzații despre situația dintre Ucraina și Transnistria au fost promovate pe numeroase website-uri, conturi și pagini de pe rețelele sociale. Potrivit acestor conținuturi, Ucraina ar urma să „atace Transnistria pentru a accesa depozitele de muniții ale Rusiei”, „Maia Sandu vrea să atragă România în conflictul împotriva Rusiei”, „păpușarii vor face totul pentru a implica o țară NATO în conflict”, „deciziile se iau fără a întreba românii”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Atât oficialii din Republica Moldova, cât și cei din Ucraina au respins acuzațiile cu privire la „pregătirea unui atac asupra Transnistriei”. Și autoritățile române au respins „alegațiile, lipsite de fundament, conținute în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse din 24 februarie 2023 privind regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și retorica amenințătoare și provocatoare utilizată”.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi înșelătoare/ eronate/ lipsite de dovezi:

  • „NATO și Ucraina se pregătesc să deschidă un al doilea front în Transnistria, cu participarea militară a României”
  • „România va fi împinsă în război!”
  • „Sub conducerea președintelui Maia Sandu va fi provocat un conflict cu Transnistria”
  • „Occidentul înarmează Moldova pentru a declanșa un război în Transnistria”
  • „La fel ca Zelenski, Maia Sandu vrea să atragă NATO/ Occidentul într-un război cu Rusia.

Evaluarea noastră: Narațiuni înșelătoare și lipsite de dovezi

ADVERTISING

În baza analizei noastre și pe baza informațiilor publice disponibile în acest moment, considerăm că aceste afirmații sunt de natură alarmistă, sunt lipsite de dovezi, având scopul de a crea tensiuni între aliații Kievului și de a submina sprijinul oferit de România Ucrainei. Astfel de narațiuni ostile, cu scopuri de dezinformare, amplifică sensibilități cu privire la securitatea regională, în ideea de a afecta, alături de alte acțiuni, stabilitatea internă a Republicii Moldova.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

carnegieendowment.org – Ukraine War Risks Repercussions for Transnistria

dfrlab.org – Russia builds a “special information operation” around Transnistria

theguardian.com – Russian commander suggests plan is for permanent occupation of south Ukraine

theguardian.com – Moldova dismisses Russia claims of Ukraine plot to invade transnistrian region

mae.ro – Poziția MAE român privind comunicatul MAE rus referitor la regiunea transnistreana a R. Moldova


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇