Fact checking-ul săptămânii: Afirmații eronate despre „valul vaccinaților” și „moartea masivă a persoanelor vaccinate”

Fact checking-ul săptămânii: Afirmații eronate despre „valul vaccinaților” și „moartea masivă a persoanelor vaccinate”

Diverse articole și postări pe rețelele sociale susțin în mod eronat că „spitalele sunt în mare parte pline cu oameni care au fost vaccinați anti-Covid” sau că „valul patru al pandemiei în România este valul vaccinaților” și este marcat de „moartea masivă a persoanelor vaccinate”. Aceste afirmații sunt înșelătoare din mai multe privințe. De la începutul campaniei de vaccinare până pe 30 septembrie 2021, în România, doar 1,3% dintre persoanele vaccinate s-au infectat cu Covid-19. Mai mult, în luna septembrie, având în vedere chiar și transmiterea comunitară la nivel național a variantei Delta, mult mai contagioase, 75% din totalul persoanelor confirmate cu infecție SARS-CoV-2 erau persoane nevaccinate, iar 90% din totalul deceselor înregistrate au survenit la persoane nevaccinate. Pe baza acestor date, se poate afirma că vaccinurile împotriva COVID-19 și-au dovedit eficiența împotriva riscurilor de spitalizare și deces din cauza infectării cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2.

În spațiul online, în special pe rețelele sociale, anumite articole și postări susțin că „în România, mai multe persoane vaccinate au fost grav afectate de COVID-19, inclusiv de varianta Delta, decât persoanele nevaccinate”. Mai mult,  aceste articole sugerează în mod eronat că „nu există dovezi că vaccinurile COVID-19 reduc severitatea îmbolnăvirii și riscul de spitalizare pentru persoanele infectate”, „spitalele sunt în mare parte pline cu oameni care au fost vaccinați anti-Covid”/ „valul patru pare a fi mai degrabă un val al celor care au făcut vaccinul” sau că „majoritatea deceselor de COVID  reprezintă persoane vaccinate”. Aceste afirmații nu prezintă totuși detalii, date statistice sau dovezi concrete care să le susțină.

 

Datele publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile infirmă aceste interpretări. Pe baza acestor date, Adriana Pistol, șefa Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a informat că: „Din numărul total de cazuri confirmate până în prezent, postvaccinare cei care au făcut doar o singură doză s-au infectat într-un număr de 28.929, ceea ce reprezintă un procent de 0,54% dintre cele aproximativ 5,3 milioane de persoane vaccinate în România. 53,56% dintre aceştia s-au infectat în primele 14 zile după ce au primit prima doză, ceea ce ne permite să tragem concluzia că este foarte posibil că nu fusese timp suficient să dezvolte imunitate. Dintre persoanele care au primit două doze de vaccin, 38.604 s-au îmbolnăvit, ceea ce reprezintă 0,72% din totalul persoanelor vaccinate. Acestea au fost confirmate la un interval de peste 120 de zile (peste patru luni) după administrarea celei de-a doua doze”.

Prin urmare, în România, de la începutul campaniei de vaccinare și până pe 30 septembrie 2021, doar 1,3% dintre persoanele vaccinate s-au infectat cu Covid-19. Mai mult, doar în luna septembrie 2021, aproape 75% din totalul cazurilor confirmate de infectare şi 90% din totalul deceselor înregistrate au survenit la persoane nevaccinate. Având în vedere faptul că CNSCBT a declarat transmitere comunitară susținută la nivel național a variantei Delta, datele arată că protecția împotriva vaccinului rămâne puternică împotriva infectărilor, inclusiv a infectărilor cu varianta Delta.

De altfel, o analiză preliminară a eficienței vaccinării împotriva COVID-19 în România a confirmat că vaccinurile previn îmbolnăvirea cu o eficiență de peste 90%. Studiul a fost realizat din februarie până la finalul lunii mai, în valul trei al pandemiei, și a arătat că vaccinarea cu schemă completă scade de 14 ori riscul de deces în urma COVID-19, de 12 ori riscul de spitalizare și de internare la ATI și de 10 ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2. Rezultatele din România sunt concordate cu cele ale studiului recent al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC). Analiza relevă faptul că există o rată a mortalității asociate COVID-19 de 11 ori mai mare în rândul cetățenilor americani nevaccinați față de cei vaccinați, odată cu apariția tulpinii dominante Delta. Totodată, persoanele vaccinate cu schemă completă au un risc de 10 ori mai mic de a ajunge la spital și o probabilitate de cinci ori mai mică de a se infecta. De altfel, datele sunt confirmate și de studiul publicat în revista The Lancet, în octombrie 2021, care a arătat că vaccinul rămâne eficient în proporție de 90% împotriva riscurilor de spitalizare din cauza COVID-19, inclusiv în caz de infectare cu varianta Delta, timp de cel puţin şase luni.

Interpretări similare eronate circulă și în spațiul online din SUA, Regatul Unit sau Israel. Și în cazul acestor țări, afirmațiile înșelătoare cu privire la eficiența vaccinării s-au bazat pe interpretarea trunchiată a unor date statistice reale. Frecvent este invocată rată de vaccinare semnificativ mare, de circa 60-70% în rândul populației adulte și numărul mare de persoane infectate sau spitalizate, fără a se preciza faptul că majoritatea persoanelor spitalizate sau care dezvoltă forme severe ale infecției reprezintă tocmai persoane nevaccinate. Website-uri din România au preluat frecvent aceste interpretări eronate pentru a susține că vaccinurile nu ar fi eficiente, contrar datelor care arată exact opusul.

Pe baza exemplului analizat, pentru a naviga mai în siguranță în spațiul informațional, sugerăm:

  • să manifestăm prudență față de anumite interpretări ale unor date statistice și să verificăm dacă aceste interpretări sunt precise, dacă sunt plasate în context și că nu există erori în analiza datelor;
  • pe subiecte medicale, să ne informăm de la persoane de strictă specialitate și să dăm atenție faptului că un număr mare de distribuiri sau like-uri pe rețelele sociale nu reprezintă, în mod automat, un indicator al gradului de credibilitate sau acuratețe al informațiilor prezentate.
  • să nu dăm, în mod automat, crezare unor informații medicale, încadrări sau interpretări incomplete, din motivul că ne confirmă îndoieli, suspiciuni, credințe sau interpretări anterioare.

 

Sursele noastre:

cnscbt.ro – Situație persoane confirmate cu infecție SARS-CoV-2 după vaccinare, la 1 octombrie 2021

cnscbt.ro – Informare privind cazurile de COVID-19 confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC)

vaccinare-covid.gov.ro – Analiza preliminară a eficienței vaccinării împotriva COVID-19 în România

vaccinare-covid.gov.ro – Rata mortalității, de 11 ori mai mare la persoanele nevaccinate față de cele vaccinate cu schemă completă

bmj.com – Covid-19: Unvaccinated face 11 times risk of death from delta variant, CDC data show

thelancet.com – Effectiveness of mRNA BNT162b2 COVID-19 vaccine up to 6 months in a large integrated health system in the USA: a retrospective cohort study

agerpres.ro – Adriana Pistol: Doar 1,3% dintre vaccinaţi s-au infectat cu Covid-19

healthfeedback.org –The majority of COVID-19 hospitalizations in the U.K. are among unvaccinated people

buisinessinsider.com – Getting to herd immunity will require 90% of people to be vaccinated against COVID-19, experts say

apnews.com – Virus surge hits New England despite high vaccination rates

apnews.com – Posts mislead on Israel vaccine data

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇