Disney e pusă la zid după ce în noul film Mulan apar mulțumiri pentru agenții chineze acuzate de genocid

Disney e pusă la zid după ce în noul film Mulan apar mulțumiri pentru agenții chineze acuzate de genocid
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Disney a provocat o furtună de critici online după ce a mulțumit unei agenții guvernamentale din Xinjang acuzată de abuzuri privind drepturile omului pentru contribuția la producția filmului animat ”Mulan”.

Disney le mulțumește mai multor agenții guvernamentale pentru realizarea variantei actualizate a filmului animat din 1998 cu același nume, relatează CNN.

Câteva dintre ele, însă, au ridicat semnale de alarmă organizațiilor care luptă pentru drepturile omului: este vorba despre departamentul de promovare a guvernului regiunii Xinjiang și birourile de Securitate Publică și Turism din Turpan, un oraș cu aproape 633.400 de locuitori aflat lângă capitala Xinjiang, Urumqi.

ADVERTISING

Departamentul de stat american estimează că din 2015 două milioane de uiguri și alte minorități turce au fost închiși în lagăre de muncă din Xinjiang.

Tocmai de aceea, biroul de securitate publică din Turpan a fost listat de guvernul american drept o organizație vinovată de incălcarea drepturilor omului.

Nu se știe cât din acest film a fost filmat în Xinjiang, deși oamenii care au lucrat la peliculă au spus în interviuri și pe rețelele sociale că ar fi filmat în câteva locații din zonă. Disney nu a răspuns solicitărilor CNN de a comenta acest aspect.

ADVERTISING

China numește lagărele ”centre de aptitudini”

Beijing a apărat represiunile din Xinjiang spunând că au fost necesare pentru a ține sub control ”extremismul și terorismul”, susținând că respectă legile chineze și practicile internaționale și catalogând acuzațiile de detenție în masă drept ”zvonuri senzaționaliste”.

Un purtător de cuvânt al ministrului de Externe al țării a declarat că își susține apărarea pentru ceea ce el numește ”centrele educaționale și de aptitudini” din Xinjiang.

”Nu există niciun lagăr de concentrare în Xinjiang”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China, Zhao Lijian, pentru CNN.

ADVERTISING

”Centrele educaționale și de aptitudini din Xinjiang funcționează în concordanță cu legea și este un efort util pentru a preveni terorismul și radicalizarea”, a spus acesta.

Complice la genocid

Dar legăturile dintre Xinjing și ”Mulan” au aprins critici dure pe rețelele de socializare încă de vineri, de la lansarea filmului pe Disney+, serviciul de streaming al companiei.

Susținătorii drepturilor omului solicită acum companiei Disney să facă publice orice înțelegeri stabilite cu guvernul chinez privind filmările în regiune.

”Este tulburător că Disney a crezut că este în regulă să realizeze un parteneriat și să mulțumească departamentelor guvernamentale, mai exact departamentelor de propagandă și unui birou de securitate dintr-o regiune din China recunoscută drept complice la genocid”, spune Isaac Stone Fish, de la Asia Society, un ONG din New York care încearcă să atragă atenția asupra a ceea ce se întâmplă în Asia.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇