A murit Harold Evans, o legendă a jurnalismului de investigaţie. Anchetele sale au demascat spioni și au salvat femei gravide

A murit Harold Evans, o legendă a jurnalismului de investigaţie. Anchetele sale au demascat spioni și au salvat femei gravide

Harold Evans, legendă a jurnalismului de investigaţie şi cunoscut mai ales pentru că a condus redacţia publicaţiei britanice The Sunday Times, a decedat la vârsta de 92 de ani, la New York, a anunţat joi soţia sa, Tina Brown.

Decesul lui Evans a survenit miercuri, din cauza unei insuficienţe cardiace.

Premierul britanic Boris Johnson – care el însuşi a fost jurnalist la Times – l-a calificat pe Harold Evans drept ”un veritabil pionier al jurnalismului de investigaţie”.

La rândul său, ministrul culturii britanic Oliver Dowden a adus omagiile sale unui ”gigant” al jurnalismului.

Originar dintr-o familie modestă din Manchester (nord-vestul Angliei), Harold Evans şi-a început cariera la ziarul local Manchester Evening News.

ADVERTISING

Anchete de mare răsunet

Director al redacţiei The Sunday Times din 1967 până în 1981, el a jucat un rol esenţial în dezvăluirea scandalului thalidomidei, un medicament tranchilizant şi antivomitiv cu acţiune nocivă asupra fătului când este administrat femeilor gravide.

Sub conducerea sa, publicaţia duminicală a dezvăluit că spionul britanic Kim Philby era un agent dublu în serviciul Uniunii Sovietice.

El a publicat, de asemenea, extrase din memoriile fostului ministru laburist Richard Crossman pe care guvernul le dorea interzise.

Numit în 1981 la conducerea redacţiei versiunii cotidiene a publicaţiei, The Times, nu a rămas în funcţie decât un an, intrând în conflict cu proprietarul publicaţiei, magnatul Rupert Murdoch.

ADVERTISING
The "Ferocious" Rupert Murdoch: Sir Harold Evans Interview

”A încerca să obţii adevărul implică a respinge stereotipurile şi clişeele”

Acest tată de cinci copii descria jurnalismul drept ''pasiunea'' sa şi îşi rezuma viziunea acestei meserii astfel: ''a încerca să obţii adevărul implică a respinge stereotipurile şi clişeele''.

După plecarea sa de la The Times, el a ajuns cu a doua sa soţie, Tina Brown, în SUA, unde a devenit director al editurii Random House.

În SUA, Tina Brown s-a impus ca o patroană de presă extrem de respectată, la conducerea revistei Vanity Fair în anii '80, apoi a publicaţiei New Yorker în '90.

ADVERTISING

Cuplul a câştigat o reputaţie de mare influenţă în viaţa politică şi mondenă new-yorkeză.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇