Un studiu de anvergură a stabilit istoria celor mai frumoase insecte de pe Terra: fluturii.
Și aceasta începe în urmă cu doar 100 de milioane de ani, atunci când un grup de molii a început să zboare ziua, mai degrabă decât pe timpul nopții.
Poate părea un pas infim, dar trebuie să ținem cont de faptul că această schimbare, un pas evolutiv imens, s-a produs la circa 90 de milioane de ani după apariția primelor molii.
Analiza genomului a peste 2.000 de specii de fluturi de pe întreaga planetă arată că fluturii au apărut în vestul Americii de Nord.
Cercetători din zeci de țări le-au schițat traseul și au ajuns la concluzia că acești fluturi au migrat spre America de Sud și Asia, ajungând relativ târziu în Africa, chiar după India, (pe atunci o insulă izolată) sau Orientul Mijlociu, după cum scrie Sci Tech Daily.
Au ajuns și în Australia și chiar Antarctica și abia în cele din urmă în Europa, la circa 45 de milioane de ani după ce atinseseră vestul Asiei.
Ca dovadă, și azi diversitatea speciilor de fluturi este cea mai redusă pe teritoriul Europei, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature.
Potrivit oamenilor de știință, fluturii au evoluat în paralel cu florile. Practic, a fost un răspuns evolutiv al insectelor la apariția plantelor cu flori și, evident, nectar. Ulterior, evoluția lor comună, simbioza practic a celor două grupuri vii, a dus la uriașa diversificare pe care o cunoaștem azi.